Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Pinterest LinkedIn +

Жанр: ролева игра Година: 2013 Разработва: Level-5 Издава: Namco Bandai Платформа: PS3 | NDS

Японска ролева игра, при това с визия, смесваща равни дози The Legend of Zelda и Pokemon? Вече виждаме как закоравелите RPG фенове на мрачни, зрели фентъзи представители на жанра като Dark Souls или Dragon Age повдигат скептично вежди.

Но не бързайте да съдите Ni no Kuni прекалено бързо и прекалено строго. Макар да изглежда по детски невинна (всъщност тя в действителност е и такава), тази игра крие в себе си много приятни изненади дори и за по-възрастната аудитория.

Историята в нея разказва за Оливър – послушно малко момченце, живеещо в тихо малко градче на име Моторвил. Още на този етап несъмнено ще ви направи впечатление фактът, че за разлика от повечето съвременни ролеви заглавия главният герой в играта не е поредният корав брутален мъжага с тежка броня и две брадви в ръце, а малко момче, което си пише прилежно домашното, отнася се с уважение и респект към възрастните и обича майка си.

Не оставяйте шареното анимационно излъчване на Ni no Kuni да ви заблуди обаче. Под него се крие страхотно ролево заглавие, издържано в най-добрите традиции на японския RPG жанр.

Сюжетен обрат в самото начало на играта ще принуди Оливър да напусне сигурността и комфорта на дома си и да поеме на дълго пътешествие, изпълнено с много опасни, но и вълнуващи приключения.

По пътя си той ще срещне много приятели, които ще се присъединят към него, но и много врагове, част от които той ще може да пленява и да използва, за да се бият на негова страна. Играта ги нарича Familiars и всички те могат да трупат опит в битките, да вдигат нива и да използват различна екипировка – оръжия, брони, артефакти.

Пленяването им става случайно по принцип и в това се заключава и един от най-забавните аспекти на играта. Нищо не ви пречи да плените да речем 7-8-10 същества и с тях да минете цялата кампания, но Ni no Kuni предлага много по-голямо разнообразие в това отношение, така че възможностите за експериментиране са радващо много.

И докато основната сюжетна линия е като цяло доста линейна и без много разклонения, количеството на страничните куестове, които Оливър ще може да изпълни (при желание, разбира се), е внушително. Още по-голям плюс за Level 5 (което не е изненада предвид факта, че говорим за едно от най-сериозните и талантливи японски гейм студия) е свързан със същността на задачите, които включват те. Макар че от време на време ще се натъкнете и на клишираното "иди еди къде си и ми донеси еди какво си" или "върви на мястото Х и убий гадната Y", в по-голямата си част куестовете в играта са изключително разнообразни и изненадващо забавни.

Нещо повече – част от тях са издържани в по-класически стил: изпълняваш ги – получаваш награда (злато и/или опит). Но други са от по-различно естество и донякъде са свързани с основния замисъл на Ni no Kuni. В тях Оливър ще трябва да лекува разбитите сърца на различни персонажи от света на играта. За това той ще получава така наречените Merit Cards, a всеки 10 такива карти отключват специални награди.

Атмосферата в играта е страхотна, а ако сте почитатели на японската анимация, артистичната визия на Ni no Kuni ще ви допадне два пъти повече. Отделно геймплеят е издържан в най-добрите традиции на японските ролеви игри от златните 90 години на миналия век, така че ако сте фен и на този жанр, спокойно можете да прибавите още една червена точка за Level 5. 


Сподели.