Невероятно, но факт! Хари Потър донесе колосалните 21 млрд. долара на Warner Bros.

Pinterest LinkedIn +

Мания за едни, отричана от други - за фентъзи сагата за Хари Потър (Harry Potter) има определение, което едва ли някой би оспорил - "фабрика за милиони". Всъщност, тук точната дума по-скоро може би е милиарди, просто защото от Warner Bros. обявиха официалните резултати, постигнати в цифри благодарение на култовата поредица.

Пригответе се - говорим за ни повече, ни по-малко от... 21 милиарда долара. 6,4 от тях са от самите епизоди на франчайза, което превръща Хари Потър и компания в най-доходоносната поредица въобще в света на киното (отчитайки инфлацията, тя отстъпва само на тази за Джеймс Бонд).

Още 3,9 млрд. идват от продажби на видео касети, 1,5 млрд. - от видео игри, 1,2 млрд. - от книги, 1 млрд. - от продажба на правата за ТВ разпространение и т.н. Основният доход обаче, е от различните видове сувенири - фланелки с лика на персонажите, ключодържатели и др., които са донесли приходи в размер на над 7 милиарда.

При всички положения, в Warner Bros. могат само да съжаляват, че на екран вече е финалът на поредицата - "Даровете на Смъртта 2" (Harry Potter and the Deathly Hallows II), с който официално се слага край на битката между Хари Потър и зловещия Лорд Волдемор. И все пак, цифрите от посещенията на филма тепърва ще се броят...

Сподели.