"Нетфликс" изтегля филмите си от фестивала в Кан

Pinterest LinkedIn +

"Нетфликс" изтегли всички свои филми от програмата на Филмовия фестивал в Кан.

До решението на американската стрийминг компания се стигна след забрана техни продукции да участват в надпреварата за спечелването на едно от най-престижните отличия в света на киното – "Златна палма". Новият момент в регламента на фестивала беше потвърден от артистичния му директор Тиери Фремо. Той гласи, че лентите, състезаващи се за награда, трябва да бъдат показани във Франция.

Промяната е реакция на противоречията, с които фестивалът се сблъска през изминалата година, когато два филма на "Нетфликс" бяха част от конкурсната програма, въпреки че нямаха премиери в киносалоните в страната.

"Имаме надеждата, че ще променят правилата. Надяваме се, че ще станем свидетели на модернизирането на фестивала. Но ние ще продължаваме да подкрепяме всички филми и хората, които стоят зад тях", гласи част от коментара по темата на изпълнителния директор на "Нетфликс" Тед Сарандос.

Пет филма щяха да бъдат представени на събитието. Един от тях е "Norway" – биографична продукция на Пол Грийнграс за норвежкия терорист Андрес Брейвик. Зрителите щяха да видят още трилъра "Hold the Dark", в който се снима Александър Скарсгард, както и произведението на Алфонсо Куарон "Рома". Към списъка се добавят и документалния "They’ll Love Me When I’m Dead" за Орсън Уелс и нова версия на незавършения му проект "The Other Side of the Wind".

Сподели.

Относно автора

Страстен любител на литературата, особено на класически произведения. Запален фен на музиката и киното. Филолог, с няколкогодишен опит в писането на материали за онлайн и печатни издания.