"Небесните пасбища": вечното и преходното през очите на Стайнбек

Pinterest LinkedIn +

Стайнбек е от онези писатели, които увличат с лекотата на разказа си дори когато онова, за което разказват, никак не е леко. И смело можем да твърдим, че всяко докосване до творчеството му е удоволствие за читателите.

Убедени сме, че дори онези от вас, които не биха определили Джон Стайнбек като един от любимите си автори, познават добре най-известните му произведения и биографията му. На онези от вас, които не просто харесват Стайнбек, а го четат с искрено удоволствие, горещо препоръчваме да прибавят "Небесните пасбища" към библиотеките си.

Книгата е сборник с разкази, който предхожда най-известните му произведения, но е белязан от темите, които вълнуват писателя и в по-късните му творби. Нещо повече, дванайсетте разказа в "Небесните пасбища" са свързани помежду си, което става причина много критици да определят сборника като "роман в разкази".

Това, което свързва отделните кратки истории, е мястото, където се развива действието. Една красива долина, открита случайно в края на 18 век и заселена постепенно, за да се превърне в плодородна, разпределена между няколко малки ферми земя, събрала в себе си най-разнообразни истории, характери и житейски премеждия.

В тази малка общност откриваме именно темите, превърнали се във важна част от големите романи на Стайнбек: животът на фермерите, лудостта, любовта, преплитащите се съдби на различните персонажи. Историята на това живописно място, както вече споменахме, започва в края на 18-ти век, когато един испански ефрейтор открива случайно долината, докато преследва избягали индианци. Неговото възклицание пред красотата на природата дава името на мястото, което повече от сто години по-късно се превръща в селище.

С присъщото си чувство за хумор и внимание към детайла Стайнбек успява еднакво умело и съвсем не многословно да улови както духа на времето, за което разказва, така и всичко онова, което характеризира персонажите му. Което отново ни връща в началото на книгата и към ефрейтора, за когото писателят отбелязва, че като всички жестоки хора имал склонността да се умилява. Тъкмо такива на пръв поглед съвсем дребни детайли изграждат цялостен и ярък образ на света, който Стайнбек описва.

В долината с живописно име ще откриете разнообразие от характери и истории. Като обитавана от духове къща, която сякаш носи нещастие на всеки, който се опита да се засели в нея, макар да е построена на най-плодородната земя; епидемии, които отнемат животи; чудаци, които не се вписват в общността и такива, които, въпреки цялата си странност, стават неразривна част от нея; деца, които измислят нови игри; предприемчиви млади жени.

Вълнуващи и трогателни, забавни и тъжни, разказите в "Небесните пасбища" са истинско удоволствие за всички, които обичат да четат Стайнбек, и прекрасно начало за всеки, който все още не познава творчеството му. А най-прекият път към живописната долина, за която разказват, е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.