22 Януари 2019, 16:51

"Не бъдете любезни, бъдете искрени", или как да общуваме без насилие в отношенията

Google+ Pinterest LinkedIn +

Любезността често изисква усилие, при това не малко. Спазването на определени норми на поведение би могло както да улесни, така и да провали нормалната комуникация. Тома д’Ансамбур се опитва да онагледи принципите на ненасилствената комуникация, за да помогне да читателите си да общуват с околните пълноценно, без да пренебрегват собствените си емоции и желания.

Изразът "елементарна любезност" е широко разпространен, но едва ли има човек, който да не се е убедил, че понякога запазването на добрия тон може да бъде истинско изпитание. Възпитанието и нормите на поведение приети в дадено общество, разбира се, имат огромно значение, но спазването им на всяка цена би могло да навреди както на самите нас, така и на онези, с които общуваме.

Тома д’Ансамбур е белгийски психотерапевт, който повече от двадесет години се занимава с ненасилствената комуникация и изнася лекции в Европа, Квебек и Мароко. Автор е на няколко изключително успешни книги, сред които е и "Не бъдете любезни, бъдете искрени" - преведена на 26 езика и абсолютен бестселър по цял свят.

Не бъдете любезни, бъдете искрениПреди да се отдаде на тази професия, Тома д’Ансамбур работи като адвокат и още в началото на книгата си споделя, че е бил депресиран и напълно демотивиран. Собственият му живот се променя изцяло, когато започва да се занимава с ненасилствената комуникация, а целта му е да помогне на повече хора да достигнат до изводите, до които е стигнал самият той.

Какво е ненасилствената комуникация? Понятието е развито от американския психолог Маршал Розенберг, а целта му е да опише процес, помагащ за разрешаването на конфликти (както междуличностни, така и социални) и преодоляването на различия по мирен начин.

Стъпвайки върху теорията на Розенберг, Тома д’Ансамбур изгражда собствената си теза, а именно, че осъзнаването на собствените нужди и желания и тяхното изразяване по адекватен начин е първата стъпка към по-позитивна, по-продуктивна и най-вече ефективна комуникация.

За да не присъства насилие под никаква форма в общуването ни с околните е особено важно да не упражняваме насилие върху самите себе си. Съвременните технологии, които до голяма степен улесняват общуването, се отразяват негативно върху неговото качество. Според д’Ансамбур те допринасят за неспособността ни да се изразяваме, а същото така и да изслушваме и разбираме околните.

Той използва примери от живота и практиката си, за да обясни как пренебрегването на потребностите предизвикали дадено чувство, ескалира в неискреност, неразбирателство и дори агресия.

Ключът към преодоляването на подобни проблеми се крие именно в овлядяването на принципите на ненасилственото общуване. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Сподели.