НАСА: Названието "ескимос" е дискриминация!

Pinterest LinkedIn +

Световните тенденции за свръхтолерантност спрямо всяко различие, която вече минава границите на нормалното, засегнаха и космоса. Това доказва и актуалното решение на Американската космическа агенция НАСА да реши да спре да използва някои имена на космически обекти, които според нея налагат "системна дискриминация и неравенство", съобщи телевизионният канал "Фокс нюз".

Затова вече мъглявината "Ескимос" и галактиката "Сиамски близнаци" например ще бъдат назовавани официално само с астрономическите си обозначения, които съдържат букви и цифри (NGC 2392, NGC 4567, NGC 4568 и др.). А ето и официалните аргументи за това твърде деликатно решение:

"Терминът "Ескимос" се разглежда като колониално понятие с расистка история, което се налага на местните жители в Арктика". 

Мъглявината
Мъглявината "Ескимос"

Естествено, американците също имат двойствено отношение към подобни решения. Така например професорът по философия Джефри Милър коментира: "НАСА, вашата работа е да изучавате Вселената и да разберете космоса. Не да се подмазвате на уокисткия култ...".

"Скъпа НАСА, ще обърнете ли внимание и на другите нараняващи и обидни имена: Голям взрив, Уран (на английски названието Uranus може да бъде асоциирано със словосъчетанието "your anus" = "твоя анус"), черни дупки, звезди-джуджета и тъмна материя", пита писателката Кристина Хоф Сомърс.

Дали това решение на НАСА ще има отзвук и по нашите географски ширини и ще трябва да забравим за сладоледи като "Ескимо", например, както преди време се наложи да преименуваме десертите "Негърче"? 
Сподели.