Nana: Деветдесетте са вечни!

Pinterest LinkedIn +

Немският DJ и рапър от ганайски произход Nana Kwame Abrokwa, известен като Nana, както и като човека, изпълнил хита Lonely (1996), в интервю за Avtora.com

Avtora.com: Кои са първите песни, които си спомняш, че си си припявал?

Nana: Боже Господи, казвал ли съм ви някога колко стар съм всъщност! Не съм много сигурен, но трябва да са парчета на Майкъл Джексън, Джеймс Браун...

.: Има ли някой, от когото си наследил певческия си талант?

Nana: Един от най-хубавите ми детски спомени е как мама пееше в колата. Обожавах, когато го правеше. Предполагам, че съм наследил от нея любовта си към музиката и пеенето.

.: Кои са музикантите, които те вдъхновяват?

Nana: Хората, на които се възхищавам и ме вдъхновяват, са адски много, но някои от тях са EPMD, NWA, Public Enemy, Tupac, R.Kelly.

.: Как успяваш да балансираш между всичките си ангажименти, семейството и приятелите си?

Nana: Правенето на музика не е ангажимент или някакъв вид задължение. Тя е чувство. Когато чувствам, че имам какво да изразя чрез музиката, просто го правя. В този ред на мисли не ми се налага да вмествам правенето на музика в програмата си като някакво задължение.

Но ако ме питате кога се чувствам най-предразположен да записвам парчета, това е когато около мен е тихо, предимно през нощта. През нощта, когато е тихо, винаги се вдъхновявам най-много.

.: Знаем, че в момента посвещаваш по-голямата част от времето си на висшето образование...

Nana: Да, така е. Информацията ви е напълно вярна. Просто се нуждаех от ново предизвикателство в живота си. Напоследък записването на парчета бе започнало да става нещо като рутина за мен. Трябваше ми разнообразие и го открих в образованието. Иска ми се да развия и друга част от себе си. Сигурен съм, че ще ми бъде полезно.

.: Кой стил музика не можеш да слушаш?

Nana: Започнах да се занимавам с музика през 1987 г. Започнах като DJ. В тийн годините си, когато се преместихме да живеем в Германия, слушах много различни стилове. Например изпълнители като Rapper's Delight, Stray Cats, Matchbox, Aretha Franklin, George Benson, Midnight Star, Anita Baker, Kleer, Keith Sweat, Kraftwerk.

Освен тях слушах и техно, което всъщност се заражда в Германия. Също така харесвам и класическа музика. Страхувам се, че не остана стил, който да не харесвам.

.: Освен очевидния ти музикален талант имаш ли някакви други скрити заложби?

Nana: Ако ви кажа, няма да са скрити.

.: Кои са любимите ти изпълнители към момента?

Nana: Едни от изпълнителите, на които много се възхищавам и са наистина актуални в момента в цял свят, са Drake и Rihanna.

.: Какво ново да очакваме от теб в бъдеще?

Nana: Само Бог знае отговора на този въпрос. Позволете ми да ви изненадам и вярвам, че изненадата ще е приятна за всички.

.: Ако в този момент си включиш айпода, песните на кои пет музикални изпълнители ще открием?

Nana:

1. Jay-Z

2. Haftbefehl (рапър от Германия)
3. will.i.am & Britney - Scream
4. Nana-Darkman
5. Birdman

.: Как си избра прякора Darkman?

Nana: Не съм го избирал. Той някак си се появи от само себе си. Стана, когато пишех текстове на една ваканция в Доминиканската република някога през лятото на 1996 г. Оттогава Darkman се превърна в част от артистичното ми име.

.: Записвал си песни на английски и на немски. На кой от двата езика предпочиташ да пееш?

Nana: Английският определено е езикът, на който предпочитам да пея. Записите на немски бяха по-скоро нещо като експеримент. Отново ми беше скучно и реших да пробвам нещо ново.

.: Песента ти Lonely е един от най-успешните евро-рап хитове и хората от цял свят могат да го запеят. Кой написа текста и има ли някаква случка, която е вдъхновила създаването на песента?

Nana: Песента Lonely написахме заедно с Тони Котура и Бюлен Арис. Но историята, която стои зад нея, бих искал да запазя в тайна.

.: Вече си бил няколко пъти в България. Кое е нещото, което най-много харесваш от нашата страна?

Nana: Шопска салата! Искам я веднага!

.: Имаш ли любимо българско ястие?

Nana: Различно от шопската салата ли? Вие шегувате ли се?

.: Какво мислиш за завръщането на стиловете от 90-те години? Дали е породено от някакъв вид носталгия или има друга причина?

Nana: Аз не бих нарекъл това явление завръщане. За тези, които наистина са фенове и се забавляват истински с музиката от 90-те, тя никога не е напускала нашия живот. И никога няма да спрем да я слушаме, разбира се. Деветдесетте са вечни!

Сподели.