2 Unlimited: Българските фенове са сред най-истинските и емоционалните, за които един артист може да мечтае!

Pinterest LinkedIn +

Рей Слeйнхаард (Ray Slijngaard) и Анита Дот (Anita Doth) от култовата холандска денс формация 2 Unlimited в интервю за Avtora.com

.: Ако не бяхте се посветили на музиката, с какво щяхте да се занимавате днес?

Анита Дот: Толкова съм щастлива, че не ми се налага да мисля за това. Обожавам това, с което се занимавам и не бих заменила за нищо музиката, която правим. Но все пак ако е нещо различно, то със сигурност трябва да е нещо творческо, каквото е и създаването на музика.

Рей Слейнхаард: Ако не се занимавах с музика, най-вероятно щях да имам ресторант.  Карал съм курсове за готвач, а и истината е, че обожавам да готвя за другите. Доставя ми огромно удоволствие!

.: Как започна вашата музикална кариера?

Анита Дот: С Рей формирахме 2 Unlimited в началото на 90-те. Рей пишеше текстове, които Джей Пи де Костер и Фил Уайлд (продуцентите, които създават 2 Unlimited през 1991 г., бел. ред.) го бяха помолили да направи. Бяха за женски вокал. Даде ги на мен и магията 2 Unlimited започна.

Имахме късмета още с първите ни парчета да станем популярни не само в Европа, но и в целия свят. Всичко стана толкова бързо, годините бяха шеметни, създавахме хит след хит. Усещането е велико! Благодарна съм, че след всички тези години сме още заедно и пълни с идеи за нови неща.

Рей Слейнхаард: Винаги съм бил привлечен от света на музиката. Откакто се помня, съм искал да бъда на сцена и да пея. Още в училище участвах в мюзикъли и всякакви музикални прояви, за които можете да се сетите.

Така годините си минаваха и един ден съдбата ме срещна с Жан Пол де Костер и положихме основите на проекта 2 Unlimited. Останалото е история, която, благодарение на нашите фенове, продължаваме да пишем и до днес!

.: Кои са любимите ви изпълнители и банди?

Анита Дот: В момента най-много слушам NERD, Jamiroquai, Swedish House Mafia, One Direction, Daft Punk.

Рей Слейнхаард: Слушам много и различна музика. Като започнем, да речем, с Usher, преминем към Sade, Kool and the Gang, както и музиката на Snoop Dogg и хаус музиката... харесвам много изпълнители, слушам непрекъснато и се интересувам от всичко ново, което излиза на пазара.

.: Кой е най-добрият съвет, който сте получавали за начина, по който да се представяте на сцената по време на концерти?

Анита Дот: По време на концертните ни изпълнения имам навика често да намествам микрофоните, които имаме поставени в ухото. Това ми си случва винаги на всичките ни концерти. По-късно, когато се видя на запис, изглеждам наистина смешно и си повтарям следващия път да не го правя. Но после идва следващият концерт и всичко се повтаря.

Рей Слейнхаард: "Забавлявай се!". Няма нищо по-важно за един изпълнител от това да се забавлява, когато е на сцена. Разбира се, винаги може да се случи някакъв гаф или ти самият невинаги да си в настроение и форма. Но стъпиш ли на сцената, трябва да забравиш за всичко извън нея. Да се потопиш в момента, да забравиш всичките си тревоги. Да се оставиш на музиката и тълпата и да се забавляваш.

.: От кои изпълнители преди вас сте получили вдъхновение през годините?

Анита Дот: Човекът, когото мога да нарека истинско вдъхновение и един от основните ми мотиви да искам да се занимавам с пеене и музика, е Майкъл Джексън. Обожавам този човек и музиката му. Дори като бях малка, исках да се омъжа за него.

Рей Слейнхаард: Има един стил, който съм слушал винаги, и това е рап. Възхищавам се на повечето от изпълнителите на Motown Records през годините. Ако трябва да посоча едно име, което винаги ще ме вдъхновява да се занимавам с музика, това е Майкъл Джексън.

.: Ако сега включим айподите и на двама ви, кои ще бъдат последните 5 парчета, които сте слушали на тях?

Анита Дот: Major Lazar – Get Free; Daft Punk – Get Lucky; Lucy Pearl – Dance Tonight; Justin Timberlake – Suit’n’ Tie; Major Hawtorne – Gangsta Love.

Рей Слейнхаард: Нека да проверя. Хммм... Така, първите 5 имена са: Drake – Started from the bottom, Justin Timberlake – May Love, Wayne Wade – Lady, Usher – Burn, Horace Brown – One for the money.

.: Какво най-много обичате да правите в свободното си време?

Анита Дот: Най-важното нещо за мен е синът ми. Да се грижа за него, да си играем заедно - това са нещата, които ми доставят най-голямо удоволствие и нищо не може да ги замени. Старая се да прекарвам всяка свободна минута с него. Любимите ми моменти са, когато съм у дома със семейството си и ми остане време да си взема любима книга и да се отдам на пълен релакс в градината.

Освен това, винаги когато ми остане време, обожавам да се събирам с приятелите си и да си организираме заедно вечери. И от време на време, когато наистина се зададе нещо интересно на хоризонта, обичам да ходя на фестивали, да се потопя в музиката и емоцията и да танцувам цяла нощ.

Рей Слейнхаард: На първо място са децата. Да си играем, да се разхождаме или просто да сме заедно. Това са най-любимите и ценни моменти от моя живот. Другите неща, които винаги ще ми носят удоволствие, са готвенето и гледането на мачове. Ако мога да обобщя, опитвам се просто да се забавлявам с всичко, което ми поднесе животът.

.: Какво да очакваме от вас в бъдеще?

Анита Дот: Музика, музика и пак музика. Съвсем скоро, само преди няколко дни, написах ново парче за един нов проект. Но най-важната задача, която стои пред мен и Рей, е да довършим новия албум на 2 Unlimited. Вече имаме доста нови песни и нямаме търпение да завършим проекта. Сигурна съм, че няма да разочароваме феновете - песните, които имаме дотук, са наистина страхотни.

Рей Слейнхаард: Очаквайте много концерти и нова музика от Анита и мен. Освен музикалните проекти през септември (2013 г.) ще излезе и моята биография.

.: Вече сте били в България, макар и отдавна? Какво сте запомнили от нашата страна?

Анита Дот: Беше отдавна наистина. Предполагаме, че много неща са се променили и нямаме търпение отново да стъпим на българска сцена. Знаем, че българските фенове са едни от най-истинските и емоционалните, за които един артист може да си мечтае.

Рей Слейнхаард: Партито беше страхотно, хората пяха и танцуваха с нас. Направи ми впечатление, че феновете ни в България наистина знаят как да се забавляват на хубавата музика и живота. Нямам търпение да се видим отново!

.: Какво мислите за завръщането на 90-те и еуфорията около тях? Каква според вас е причината хитове от 90-те да продължават да се слушат от толкова много хора в наши дни?

Анита Дот: Усещането, което излиза на преден план, когато човек се сети за музиката от 90-те години, е, че тя ти носи много позитивна емоция – жизнена и искрена музика, която на момента те зарежда с много силен позитивен заряд и те кара да се чувстваш щастлив.

Сега, когато цяла Европа е във финансова криза и времената са трудни и несигурни, едно от малкото неща, които могат да повдигнат духа на хората, е музиката. Мисля, че музиката на 90-те е напълно способна да направи това и именно заради лекия и позитивен заряд, който носи, хората с радост се връщат назад и си припомнят щастливите моменти с хитовете от 90-те.

Рей Слейнхаард: За всички е очевидно, че музиката от 90-те се завръща. Причината според мен е, че тези времена бяха магически. Създадоха се толкова много хитове и качествена музика, които карат хората да се усмихват, когато се сетят за тези години. Но най-важното според мен е, че хората просто си спомнят хубавите песни и ритъма, които даваха чувството за свобода на всеки от нас.

.: Концертът ви в Антверпен през март тази година беше наистина запомнящ се. Какво беше усещането отново да сте на сцената заедно след толкова много години? Различно ли е в сравнение с началото на музикалната ви кариера?

Анита Дот: Незабравимо, няма как да опишеш с думи подобна емоция, неповторимо и запомнящо се. Нямам търпение за още хубава музика и концерти.

Рей Слейнхаард: Шоуто беше страхотно, най-вече благодарение на Live Band. Даде ни усещането за повече контрол над нещата, чувствахме, че всичко се случва професионално и качествено. През цялото време се забавлявахме без да изпитваме притеснения и това си пролича!

.: След толкова години, успешна кариера и незабравими хитове сте доказали, че за вас наистина няма граници и препятствия, които да ви накарат да спрете да се занимавате с музика. Каква е тайната, която ви държи заедно и ви вдъхновява да правите музика?

Анита Дот: Тайната е, че се забавляваме много, докато заедно с Рей правим музиката на 2 Unlimited. За нас проектът 2 Unlimited не е някакво задължение, то е нашият начин да създадем нещо, което носи и на двама ни удовлетворение, незабравими моменти както в студиото, така и на сцената.

Рей Слейнхаард: Причината да сме заедно и да се справяме с такава лекота с проектите ни, свързани с 2 Unlimited, е, че с Анита винаги се забавляваме, докато правим музика. Между нас има нужната химия, която кара нещата да се случват и да бъдат успешни.

Уважението и подкрепата, която получихме още в самото начало от нашите фенове, е другата причина, която ни накара да почувстваме 2 Unlimited не просто като проект, а като мисия, която е възложена на нас и която не бива да оставяме недовършена. Приехме всичко около 2 Unlimited лично и нещата започнаха да се случват.

.: Какво бихте направили In Da Name of Love (заглавието на покорилия холандските чартове хит на 2 Unlimited от 2010 г.)?

Анита Дот: Според мен всеки от нас трябва да се ръководи от любовта във всичко, което прави. Любовта трябва са е първият мотив, без значение с какво се захващате. В името на любовта бих се опитала да променя света.

Рей Слейнхаард: Макар да звучи клиширано, в името на любовта бих направил всичко!

Сподели.