Най-известните случаи на уговорени мачове в историята

Pinterest LinkedIn +

С нарастващият брой на парите, които се залагат в сайтовете за залози, залагащите по света се опитват да вземат надмощие над букмейкърските къщи с всички възможни средства, включително и с незаконни такива. През последните години т. нар. "хазартни синдикати" успяха да пробият честността и независимостта на спорта и често разполагат с лукса да знаят какво точно ще се случи на игрището. Тези синдикати са пожънали успех дори и в някои от най-големите спортни лиги в света.

Въпреки заплахата от тежки наказания, включително затвор и доживотна забрана за участие в професионален спорт, скандали с уговорени мачове продължават да се случват. Тези скандали разтърсват спорта и оставят завинаги трудно заличимо петно, което винаги изплува на повърхността в най-неподходящия момент. За някои от най-известните случаи на уговорени мачове в спортната история ще поговорим днес.

Стивън Лий

Макар Стивън Лий да е считан за един от уникалните таланти в историята на снукъра и да е спечелил повече от 2 млн. паунда чрез наградни фондове от турнири, той все пак се замеси в един от най-сериозните скандали с уговорени мачове в снукър историята. Участието му в такива излезе наяве, когато букмейкърите отчетоха подозрителни залози на негови двубои. Първоначалното разследване не откри нищо нередно, но необичайните залози в мачове с негово участие продължиха и в крайна сметка независим трибунал стигна до извода, че Лий е повлиял на резултата от седем различни свои срещи между 2008 и 2009 г., което му донесе 12-годишно наказание, така че евентуално той ще може да се завърне на масите чак през 2024 г.

Скандалът "Тотонеро"

Репутацията за корупция в италианския футбол идва от скандала "Тотонеро", който нанесе тежки поражения върху местния футбол през 1980 г. В "Тотонеро" бяха замесени повече от 30 играчи от отбори в Серия А и Серия Б, които са приемали подкупи от римските бизнесмени Масимо Кручано и Алваро Тринка. В уговарянето на мачове са вземали участие футболисти на "Лацио", "Милан", "Болоня", "Палермо" и още няколко други клуба, а "Милан" и "Лацио" бяха изхвърлени в Серия Б като наказание. Паоло Роси получи двугодишна забрана, но се завърна на навреме, за да помогне на "Скуадра Адзура" да спечели Световното първенство през 1982 г.

"Калчополи"

Когато става дума за корупция и италиански футбол, не може да не се спомене и може би най-големият скандал с уговорени мачове за XXI век.

"Калчополи" разтресе футболния свят на италианската Серия А през 2006 г. и имаше унищожителен ефект върху лигата, като мнозина смятат, че последствията от този скандал вредят на "Калчото" и до днес. В скандала бяха замесени някои от най-големите грандове в страната, сред които "Ювентус", "Лацио" и "Фиорентина". Всички те бяха изпратени в Серия Б. Освен това две от титлите на "Ювентус" бяха отнети. Милан също имаше своето участие в историята, но "Росонерите" се разминаха единствено с 15 точки наказание и изваждане от Шампионската лига.

Абсурд в Нигерия

Абсурдна и същевременно изключително смешна е историята от нигерийското първенство, където два отбора се борят за промоция и тъй като са с равни точки преди последния кръг, очевидно головата разлика трябва да реши кой от тях ще я завоюва, ако и двата спечелят мачовете си. И двата тима взимат по три точки, но честността в тези игри може лесно да бъде поставена под въпрос, тъй като резултатите в тях са... 79:0 и 67:0. Докато футболните фенове по света се забавляваха със случката, на Нигерийската футболна асоциация не ù беше толкова смешно и наложи няколко доживотни наказания в най-очевидния случай на уговорени мачове в историята.

Николай Давиденко

Николай Давиденко е бивш професионален тенисист, който прекарва по-голямата част от кариерата си в елита на световния тенис. Той обаче имаше неблагоразумието да загуби нарочно от Мартин Васало Аргуело, когато спечели първия сет, но се отказа заради травма в третия. Съмнителни и нестандартни бетинг модели за двубоя са идентифицирани от "Betfair", като става ясно, че няколко руски граждани са спечелили огромни суми пари от загубата на Давиденко. В резултат на това всички залози за мача бяха отменени, а тенисистът, около чиито мачове в миналото е имало и други мистериозни обстоятелства, реши да се откаже през 2014 г.

Роберт Хойцер

Немският футбол бе разтърсен през 2005 г., когато бе разкрито, че футболния съдия Роберт Хойцер е участвал в скандал с уговаряне на мачове на стойност 2 млн. евро, който е обхванал няколко различни състезания, подтикнат от хърватската мафия. Хойцер бе обвинен, че манипулирал няколко мача от Втора и Трета дивизия, както и един мач от купата на страната − всички те ръководени от него. В тях съдията раздавал спорни дузпи и червени картони, за да помогне на отбора, който трябва да спечели. Скандалът разтърси Германия точно преди домакинството на Световното първенство през 2006 г., а обвиняемият получи 2,5 години ефективна присъда, докато няколко футболисти и длъжности лица получиха перманентни забрани за участие в професионалните лиги на страната.

Уговорени мачове в България

България е една от страните с най-сериозен брой подозрения за уговорени мачове през последното десетилетие според асоциацията за следене на залаганите паричните потоци "Federbet", разбираме от уебсайта Fbet.bg.

Въпреки това през последните години скандалите с уговорени мачове в България намаляха и утихнаха, въпреки че (а може би и точно заради това) в момента 13 от 14-те отбора в Първа професионална лига са спонсорирани от букмейкърски къщи − Efbet, WinBet и Bet365.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.