Над 30 филмови творби на Бургаския международен филмов фестивал

Pinterest LinkedIn +

От 20-ти до 27-ми юли ще се проведе третият Бургаски международен филмов фестивал. Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично в морския град и ще провокират публиката с последните си филмови творби. В тазгодишната селекция на фестивала ще бъдат включени над 30 филма от страните от региона, които ще дадат ход на традиционната филмова панорама.

Сред акцентите са заглавия като "Безкрайната градина" (България, Галин Стоев); "Синът на София" (Гърция, Елени Псику), обрал редица престижни филмови награди като "Трайбека" и др.; "Стремглаво" (Украйна, Марина Степанска); "Гостът" (Турция, Андач Хазнедароглу) и много други. Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.

Международно жури в състав: Христо Илиев-Чарли, Анна Горанова, Пипо Медзапез, Вано Бурдули, Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм, а зрителите отново ще имат възможност да участват в избора на наградата на публиката.

За пръв път официален партньор на Международния филмов фестивал в Бургас ще бъде "Ню Бояна Филм". Най-голямото кино студио на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата "Дани Лернер" в размер на 10 000 евро под формата на услуги. Спечелилият приза ще може да го използва за своя следващ пълнометражен проект.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори, които лично ще разкажат повече на живо – инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала се очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров Света Анастасия с водещия български сценарист Симеон Венциславов, получил международно признание с филмите "Посоки" и "Ага" и познат от предаването "Ръкописът" по БНТ.

Любителите на късия разказ ще имат възможност да присъстват лично на срещата с Георги Господинов, който ще гостува с четене и разговор за новата си книга "Всичките наши тела". Събититето ще се проведе на 26 юли от 19 ч. в Гранд хотел и спа "Приморец".
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.