На фокус: "Втори шанс" на Марк Леви

Pinterest LinkedIn +

Колко често си пожелавате да имате още един шанс? Романът на Марк Леви (Marc Levy) "Втори шанс" (Si c'était à refaire) е нетрадиционна, но много интересна трактовка на идеята за предложената от съдбата втора възможност.

Марк Леви е един от най-интересните съвременни френски автори. Преди да се насочи към литературата, той постига успехи в съвсем различни области. Едва осемнадесетгодишен Леви започва да работи за Червения кръст, едновременно с това да учи стопанско управление и информатика и още като студент създава първата си компания.

През 1984 година той заминава за САЩ, където участва в създаването на две фирми за компютърна графика и ръководи студио за обработка на компютърни изображения. В началото на деветдесетте години се връща във Франция и отново започва да се занимава с нещо съвсем различно от литература, ставайки част от компания за архитектура и вътрешен дизайн.

Десетилетие по-късно се появява първият му роман "Ами ако това беше истина" (Et si c'était vrai), който му донася награда Goya за дебют. Издаден е в трийсет и пет страни и прави Леви световноизвестен. Книгата е екранизирана пет години по-късно, а главните роли в лентата, озаглавена Just Like Heaven, са поверени на Рийз Уидърспун (Reese Witherspoon) и Марк Ръфало (Mark Ruffalo).

Следващите романи на Леви се радват на не по-малка популярност. Част от тях са издадени и на български. Сред тях е и "Втори шанс", написан през 2012 година. Една необикновена история, която започва в Ню Йорк и отвежда персонажите чак до Буенос Айрес.

Една сутрин, докато прави ежедневния си крос покрай река Хъдсън, Андрю Стилман е убит. Прободен в гърба с остър предмет, той се свлича на земята в локва кръв. Внимателно планирано и добре изпълнено, убийството на Андрю трябва да бъде "перфектното престъпление". Съдбата обаче очевидно е решила друго.

След като бавно, но упорито е успял да постигне мечтаната кариера на репортер в "Ню Йорк таймс" и съвсем скоро се е оженил за ученическата си любов, Андрю няма представа кой и защо би пожелал смъртта му. Затова, когато се събужда два месеца преди сватбата си, той получа втори шанс, за да открие убиеца си, а може би и за да преосмисли решенията, които е взимал.

Кой стои зад нападението? Дали е станал жертва на сериен убиец, на завистлив колега, на ревнива жена или на някой, който е загубил всичко заради негова статия? Изправен пред купища въпроси, Андрю се впуска в шеметна надпревара с времето, за да открие отговорите им. Единствените му помощници са най-добрият му приятел и един полицай, когото са наели.

Провокиращ въображението и наситен с напрежение, "Втори шанс" е прекрасен избор за четиво на плажа, а и не само. Ако историята на Андрю е успяла да събуди любопитството ви, можете да откриете повече за Марк Леви ТУК

Купи романа "Втори шанс" ТУК 

Сподели.