На фокус: "Уважаеми господин М." на Херман Кох

Pinterest LinkedIn +

Най-превежданият холандски писател Херман Кох ни е подготвил нов завладяващ роман, проникновен и изпълнен с напрежение от първата до последната страница. "Уважаеми господин М." е роман за едно убийство, за един писател и неговите книги и за изкуството да пишеш.

Един изчезнал учител, двама влюбени гимназисти и един писател, който започва кариерата си с роман, вдъхновен от тяхната история. Как обаче ще я приключи? Дали ще бъде забравен, или му предстои да се окаже част от една нова версия на собствената си книга?

Това са само част от въпросите, които ще откриете в новия роман на Херман Кох "Уважаеми господин М.". Не очаквайте класически трилър и бъдете сигурни, че няма да се сетите сами какво ще стане накрая. 

Майсторската интрига съвсем не е единственото достойнство на "Уважаеми господин М.". Романът притежава особеното очарование на онези книги, в които се промъква "поглед отвътре" към писането. "Никога не бива да поставяш лица на актьори върху корицата на книга. Така слагаш прът в колелото на читателската фантазия" – казва един от персонажите на Кох.

Изненадващо обаче тази мисъл не принадлежи на господин М.– възрастния вече писател, чието име носи романът, а на неговия съсед. Именно на този съсед е поверено и разказването на историята. Той следи всяка крачка на М. и определено не го харесва.

Така още с първите страници на "Уважаеми господин М." Кох успява да стисне читателите си за гърлото, като загатва елегантно острата неприязън на мистериозния съсед към писателя. Какво се крие зад тази на пръв поглед неоправдана омраза? Дали съседът е социопат, или зад действията му има солиден мотив?

Това, което прави наблюдението над живота на писателя особено зловещо, е неговата детайлност. Маниакалната прецизност, с която съседът проследява всяко действие и всяка подробност в живота на писателя – от телевизионните интервюта до сутрешните навици и отношенията с близките му.

Всичко това води до един основен въпрос: Какво е направил господин М., за да заслужи подобна ненавист? Това е и единственият въпрос, чийто отговор ще получите почти в началото на романа. Написал е книга. Първата си книга. Онази, която го е направила известен и която си остава най-доброто му постижение.

Многократно преиздаван и дори филмиран, романът разказва историята на един гимназиален учител, който изчезва безследно след кратка афера с ученичка. Дали обаче книгата не е вдъхновена от реални събития и доколко те се разминават с художествената измислица, в която ги е превърнал господин М.?

И ако историята е истинска, какво знае мистериозният съсед за изчезването на учителя преди няколко десетилетия? В романа на господин М. изчезналият учител е убит от момичето, с което е имал връзка, и от новия й приятел. Двамата младежи успяват да планират перфектното убийство.

В действителност обаче нещата не се случват така, както в книгите. Може би убийството не е било планирано изобщо, а може би учителят е жив. На господин М. му предстои да научи неочаквани подробности за историята, вдъхновила първия му роман, и истината може да не му хареса.

Херман Кох поднася поредния си стискащ за гърлото шедьовър, а най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

Сподели.