На фокус: "Убийството на Линда" на Лейф Г. В. Першон

Pinterest LinkedIn +

Шведският писател Лейф Г. В. Першон (Leif Gustav Willy Persson) е не само автор на криминални романи, но и брилянтен криминолог. Творбите му се радват на популярност в цял свят, а един от най-известните му персонажи скоро ще се появи и на телевизионния екран. Именно за него става дума и в "Убийството на Линда".

Криминалните романи на скандинавските писатели притежават особено мрачно очарование и характерна завладяваща атмосфера, която трудно би ви оставила безразлични. Едно от безспорните доказателства за това е фактът, че често увличат читатели, които обикновено не биха посегнали към този жанр. Другото са брилянтните екранизации.

Ако произведенията на Ю Несбьо (Jo Nesbø) и Стиг Ларшон (Stieg Larsson) вече са успели да ви спечелят, то и книгите на Лейф Г. В. Першон няма да ви оставят безразлични. Любимец на литературната критика, шведският писател се радва на широка популярност вече тридесет години. Освен това е най-известният криминолог на Швеция и преподавател по криминология.

"Убийството на Линда" (купи с 20% отстъпка) е първата книга от поредицата на Першон, в която главен герой е комисар Еверт Бекстрьом. Романът е отличен с награда Petrona за най-добър скандинавски криминален роман.

Характерните за стила на Першон ирония, достигаща до сарказъм и ярки нетрадиционни персонажи превръщат "Убийството на Линда" в повече от увлекателно четиво. Как едно убийство се превръща в зловеща комедия на нравите и кога едно наказание е справедливо са само част от въпросите, с които ще се сблъскате.

Историята започва със смъртта на Линда, курсантка в Полицейската академия, открита мъртва в дома на майка си в малкия град Векшо. Разследването е поверено на пристигналия от Стокхолм комисар Бекстрьом - човек, способен да прояви топли чувства единствено към домашния си любимец и бутилката. Цинизмът, с който се отнася към работата си, не само разкрива проблемите на системата, която авторът познава повече от добре, но и се отразява върху резултатите.

Провалът на Бекстрьом, неспособен да даде отговор на въпросите кой и защо е убил Линда, е едновременно очакван и стряскащ. Макар и без особена заслуга от негова страна, убиецът е разкрит благодарение на Ана Холт и Лиса Матей, които все пак внасят макар и малка надежда, че професионалният (а и човешкият) морал не е напълно изчезнал.

Еверт Бекстрьом може и да е антигерой, но пък е достатъчно интересен, за да си спечели почитатели и да се появи в още два (засега) романа на Першон, а през 2015 година - и в сериал. FOX ще зарадват феновете на Бекстрьом с тринайсет епизодa, базирани на книгите на Першон. Ролята на циничния полицай е поверена на Рейн Уилсън (Rainn Wilson).

Ако сме успели да предизвикаме любопитството ви, можете да научите повече за Першон и романите му ТУК

Сподели.