На фокус: "Тангото на старата гвардия" на Артуро Перес-Реверте

Pinterest LinkedIn +

"Тангото на старата гвардия" е от онези романи, които не можете да оставите дори за миг и едновременно с това не искате да прочетете прекалено бързо. С присъщото си майсторство Артуро Перес-Реверте ни увлича в една история за амбиция, измама, любов и страстно танго.

Артуро Перес-Реверте е добре познат на българските читатели, но дори да не сте попадали на романите му досега, достатъчно е да се докоснете до един, за да пожелаете да прочете всички. 

Освен това, като повечето значими съвременни автори, испанският писател има немалък брой екранизирани произведения. Едва ли сте пропуснали лентата на Роман Полански "Деветата порта", в която главната роля е поверена на Джони Деп. 

Ако все още не сте чели романа, заслужава си да го направите, дори да сте гледали филма, защото, въпреки звездния актьорски състав и впечатляващия режисьор, книгата многократно превъзхожда филма.

Артуро Перес-Реверте е автор на повече от двадесет романа, преведени по цял свят. Писателската му кариера започва през 1986 година, когато след дългогодишен опит като журналист Перес-Реверте публикува първия си роман "Хусарят".

Произведението не постига особен успех, но няколко години по-късно излиза втората му творба "Учителят по фехтовка" – роман, който му донася международно признание. Следва го "Фламандският майстор", който също успява да спечели вниманието на читателите по цял свят.

Исторически сюжети, ярки персонажи, вълнуващи приключения и зловещи заговори – това са само част от елементите, които можете да разчитате, че ще откриете в романите на Перес-Реверте.

"Тангото на старата гвардия" не прави изключение. В него испанският писател ни пренася в един свят, в който се преплитат елегантна измама, аржентинско танго и шахмат, за да ни разкаже една вълнуваща и необикновена любовна история.

Действието в романа започва през 1928 година, когато известният композитор Армандо де Троейе заминава за Буенос Айрес заедно със съпругата си. На борда на кораба, с който пътуват, е и Макс Коста, професионален танцьор на танго и очарователен измамник.

Малко след като ни запознава с персонажите, авторът прави елегантен скок във времето към средата на шейсетте години, където отново ни среща с Макс Коста. Вече остарял и загърбил дните си на бонвиван и професионален мошеник, той работи като личен шофьор на богат лекар.

Но точно когато си мисли, че славните му дни са останали завинаги в миналото, една случайна среща го кара да си спомни случилото се на борда на кораба през 1928 година и да пожелае да се върне, поне отчасти, към старите си навици.

Коя е единствената жена, която Макс е обичал? Какво общо има шахматът с отдавна забравената любовна история на салонния танцьор от презокеанския кораб? Артуро Перес-Реверте умело редува спомените от младостта на Макс със събитията, развиващи се четири десетилетия по-късно, като изгражда ярки персонажи и умело заплита нишките на непредсказуем и пълен с неочаквани обрати сюжет.

Ако досега не сте изпитвали желание на танцувате танго, можете да сте сигурни, че още след първите страници на "Тангото на старата гвардия" ще си мечтаете да се понесете във вихъра на танца.

Най-лесният начин да разберете как продължава историята е ТУК.

Сподели.