На фокус: "Неграмотното момиче, което можеше да смята" на Юнас Юнасон

Pinterest LinkedIn +

Юнас Юнасон започва кариерата си като журналист и се превръща в един от най-успешните шведски писатели. При това още с първия си роман. Юнасон е нетрадиционен, ярък и забавен. Такива са и историите, които разказва.

Дебютният роман на Юнас Юнасон "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" постига огромен, международен успех. Преведен е и е публикуван в 35 страни и навсякъде е бестселър. По света са продадени повече от шест милиона копия от книгата. 

Авторите, които могат да се похвалят с подобна популярност още с първата си творба, съвсем не са много. Така че е съвсем логично да си зададем въпроса как се постига всичко това? Юнасон работи като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент в продължение на двадесет години. После решава, че е време за ново начало.

Първо измисля заглавие, после започва да пише, продава цялото си имущество и се премества в малък град край езерото Лугано в Швейцария. Изключително смело решение и, както се оказва впоследствие, много правилно.

"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" е блестяща историческа сатира, която освен с огромни продажби може да се похвали и с няколко литературни отличия и екранизация. Така че съвсем не е изненадващо, че читателите по цял свят очакват с нетърпение следващото произведение на Юнасон.

Вторият му роман, озаглавен "Неграмотното момиче, което можеше да смята", е точно толкова необикновен и смешен, колкото и първата творба на писателя. В него Юнасон успява напълно да разруши заблудата, че някои хора са по-стойностни от други само заради произхода или социалното си положение.

И, разбира се, отново ни предлага един много интересен и изненадващо различен основен персонаж. Номбеко е чернокожо момиче, родено в един от най-бедните квартали в Йоханесбург в началото на 60-те години на миналия век. Тя притежава изключителен ум и неподозирани възможности. И определено може да смята.

Самата история започва с назначаването й, макар да е само на четиринадест години, за началник на чистачите на тоалетни в сектор Б в Совето. Въпреки че никога не е ходила на училище. И е сираче. И до голяма степен защото е единственият кандидат за поста.

Как може едно дете, лишено от грижи и образование, да се научи да смята само? Номбеко прави това още на пет години и колкото повече расте, толкова по-добра става. А пътят й, започнал от място, на което като че ли няма никакво бъдеще, ще я отведе на неочаквани места. Освен това тя е твърдо решена да не остане неграмотна.

Най-лесният начин да разберете как продължава историята на Номбеко е ТУК.

Сподели.