На фокус: "Недосегаемият" на Джон Банвил

Pinterest LinkedIn +

Още с излизането си през 1997 година "Недосегаемият" постига впечатляващ успех. И утвърждава името на Джон Банвил като едно от най-ярките в съвременната англоезична литература.

Най-известният съвременен ирландски писател, Джон Банвил е носител на огромен брой литературни отличия, автор на осемнадесет романа, преведени по цял свят и е заслужил безспорно мястото си сред най-големите имена в европейската литература.  

Роден е през 1945 година в Ирландия. Истинското му име е Уилям Джон Банвил, а като писател използва и псевдонима Бенджамин Блек. Стилът му е характерен – прецизен, студен и интензивен. Черното чувство за хумор също е сред отличителните особености, които присъстват във всичките му творби.
 
Изненадващо е, че макар да е един от най-успешните и признати европейски писатели, Банвил не е учил в университет. Нещо, което сам определя като голям пропуск, не толкова от гледна точка на образованието си, колкото от гледна точка на личния си живот. Смята, че е пропуснал възможността четири години да ходи на купони.

Този пропуск обаче не се отразява на стила му на писане. Ирландецът често е определян като един от най-добрите стилисти в англоезичната литература. Езикът му е изтънчен, богат, лиричен и изключително въздействащ.

Критиците го сравняват с автори като Набоков, Бекет, Джойс и Пруст. Самият той определя писането си като опит да смеси поезията и прозата в една нова форма.

Първата му книга, сборник с кратки разкази, излиза през 1970 година. Още на следващата година е издаден и първият му роман. Именно на по-дългите си произведения писателят дължи и международния си успех.

Сред най-известните му творби са отличеният с награда Букър "Морето", "Думата на обвиняемия", "Мефисто" и разбира се "Недосегаемият".

В него Джон Банвил разказва историята на Виктор Маскел. Вече над седемдесетгодишен, Маскел е бивш служител на британското разузнаване и дългогодишен художествен експерт в английския двор. В продължение на няколко десетилетия той е успявал да пази множество тайни, включително и факта, че е бил съветски шпионин, но сега е разкрит.

Така започва един съвсем нов етап от живота му. Изненадващо, Виктор Маскел не изпитва облекчение. В мислите му се промъква по-скоро носталгия към предишния му двоен живот. Той обръща поглед към миналото, за да си припомни как е започнало всичко. В началото обаче е обзет от странно и непреодолимо желание. Да пише. Сякаш това е най-естественото нещо, да разкаже сам собствената си история.

От вербуването му за съветски шпионин като студент в Кеймбридж до най-високите етажи на властта и довереник на краля и до личния му живот, в който също съвсем не липсват тайни. Раздвоен между това да бъде едновременно и ирландец и англичанин, и предател и предаван, и между семейния си живот и факта, че всъщност харесва мъже, а не жени, той живее в свят, в който винаги трябва да крие нещо от околните.

Виктор Маскел приема спокойно публичното унижение, нахалния медиен интерес и най-вече това, че от уважаван член на обществото, изведнъж се е превърнал в обществен враг. И все пак иска да знае кой го е издал. Дори има конкретни подозрения.

На границата между трилър и хаплива социална комедия, която повдига сериозни морални въпроси, "Недосегаемият" е завладяващ роман вдъхновен от историята на сър Антъни Блънт, известен експерт по история на изкуството и университетски преподавател, които признава, че е бил съветски шпионин.

Самият Банвил казва, че идеята за романа се заражда, когато вижда отсъстващото изражение на Блънт в момента на неговото публично и медийно разкриване.

Ако сте любопитни да научите повече за Виктор Маскел и необикновената история на един бивш шпионин, най-прекият път към "Недосегаемият" е ТУК.

Сподели.