На фокус: "Нашите раздели" на Давид Фоенкинос

Pinterest LinkedIn +

Едно от най-ярките имена в съвременната френска литература – Давид Фоенкинос – е разказвач със завладяващ стил, който увлича читателите неусетно. Книгите му са винаги различни една от друга, но и винаги еднакво ярки и интересни.

Фоенкинос е автор на над десет романа, част от които са преведени и у нас. Повечето от вас вероятно го свързват с изключително успешната му творба "Деликатност", отличена с десет литературни награди и преведена на десетки езици.

Само две години след излизането на "Деликатност" Фоенкинос пише сценарий по книгата, а едноименната екранизация, в която главната роля е поверена на Одри Тоту, повтаря успеха на романа. 

Достатъчно е да сте попадали само на едно от произведенията на французина, за да знаете, че стилът му е изключително оригинален. Очарованието на творбите му се крие колкото в лекотата, с която увличат читателите, толкова и в елегантния, добре премерен изказ и в свежото чувство за хумор на Фоенкинос.

"Нашите раздели" не прави изключение. Романът грабва вниманието още с първите си страници и още с тях със сигурност ще успее да ви разсмее. Книгата разказва една необикновена любовна история, чиито главни герои са Фриц и Алис.

Безкрайно различни и вероятно именно по тази причина силно привлечени един от друг, двамата се събират и разделят многократно, като така и не успяват да осъществят докрай своята любов. Любов, която без всякакво съмнение би могла да бъде определена като "голямата" и която Фриц описва така:

"Бяхме попаднали там случайно, чрез приятели на приятели, и именно тази прекрасна верига на приятелството ни отведе до любовта. Искам да кажа – до истинска любов, от онези, които ви запращат в категорията на индивидите, достойни за присмех."

Син на хипита, безкрайно еклектичен в избора си на изучаваните предмети в университета, а едновременно с това стремящ се отчаяно към подреденост, каквато винаги е липсвала в живота му, Фриц се интересува от всичко. Отдавна е стигнал до извода, че:

"В повечето случаи образованието е просто ежедневна тренировка как да не приличаме на майка си и баща си."

И вероятно именно по тази причина иска да спортува и да прочете целия Шопенхауер, да учи едновременно история на изкуството и молекулярна физика, да знае всичко и да има всичко.

Такъв е Фриц, когато едва двадесетгодишен среща голямата си любов Алис. Остроумен и саркастичен, през годините той често ще си задава въпроса: "Защо Алис?", особено при положение че на света има три милиарда жени. И ще открие почти толкова много отговори на това свое питане, макар че в живота му няма да липсват и други дами.

Причините за разделите им са различни – родителите, ревността, измяната, случайността, но любовта им успява оцелее въпреки всичко. Фоенкинос ни потапя в тяхната странна, но устойчива връзка, превръщайки ни в свидетели не само на бурните им раздели и събирания, но и на всички съпътстващи ги връзки и вълнения.

Едновременно поетична и забавна, "Нашите раздели" е нетрадиционен поглед към нещата от любовния живот. Ако сте любопитни да разберете как приключва историята на Фриц и Алис, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.