На фокус: "Кралицата на Юга" на Артуро Перес-Реверте

Pinterest LinkedIn +

"Кралицата на Юга" не прилича на останалите романи на Артуро Перес-Реверте. Повече напомня за филмите на Робърт Родригес, но ще ви прикове още с първото си изречение, потапяйки ви в историята на едно необикновено момиче, тръгнало от улиците на малък град в Мексико, за да се превърне жена легенда, която държи в ръцете си живота и смъртта на стотици хора.

Артуро Перес-Реверте е един от най-превежданите испански автори, любимец на читателите по цял свят. Ако познавате творчеството му дори бегло, със сигурност ви е направило впечатление, че романите му са с разнообразни теми и често съчетават умело заплетена интрига с интересни исторически факти или дръзки теории.

Огромни тиражи, брилянтни екранизации и множество литературни отличия неизменно съпътстват най-известните му творби. Дори да не сте чели нито един роман на Перес-Реверте, едва ли сте пропуснали да гледате "Деветата порта", в който главната роля е поверена на Джони Деп. 

Тайни братства, мистериозни карти, аристократични учители по фехтовка, дворцови интриги, талантливи композитори и красиви жени, танцуващи танго – всичко това можем да открием в книгите на испанския писател. И макар да сме свикнали с разнообразните теми, които вълнуват Перес-Реверте, "Кралицата на Юга" изпъква с различието си.

В нея още с първото изречение писателят ни потапя в един жесток, изпълнен с насилие и най-вече ужасяващо реален свят – този на наркотрафикантите. Историята започва в Мексико, където убийството се смята за естествена смърт, а последиците от грешките на един човек се стоварват с ужасяваща сила върху всичките му близки.

Тереса Мендоса е млада, привлекателна жена, а единствената грешка, която е допуснала, е да се влюби в неподходящ човек – в пилота контрабандист Гуеро Давила. Красив, рус и склонен да рискува. Последното става причина за смъртта му. Само за миг, след един зловещ телефонен звън, Тереса разбира, че трябва да бяга. Иначе ще умре и тя. 

Разминавайки се на косъм със смъртта, Тереса успява да напусне Мексико и да се скрие в малък град в Северна Африка, където започва работа в бар. Шест месеца след пристигането си Тереса, която всички наричат Мексиканката, ревниво пази миналото си в тайна и не допуска никого до себе си. 

Поне докато не среща Сантяго Фистера – още един красив контрабандист, който ще се промъкне в сърцето й. Само че Тереса не е забравила Гуеро. Никога няма да го забрави. Нито онова, което й се е случило в Мексико. Години след тези събития по следите на Тереса тръгва един писател, твърдо решен да открие липсващите парчета от историята й.

Писателят напомня за самия Перес-Реверте. Бившият журналист, сега романист, който, както сам казва, не пада под четиристотин страници, ще използва всичките си връзки и ще се срещне с много опасни хора, за да разбере как едно обикновено, необразовано момиче от Мексико се е превърнало в една от най-влиятелните и опасни жени в наркобизнеса.

Един от събеседниците си писателят описва така: "А ме бяха предупредили, че Батман Гуемес е толкова опасен, че когато отивал в планината, койотите запалвали огън, за да не ги приближи". Именно този човек е отговорен за смъртта на Гуеро Давила. 

Въздействието на "Кралицата на Юга" се дължи колкото на майсторския разказ на Артуро Перес-Реверте, толкова и на реализма на описваните на събития и персонажи. Ужасяващата истина за жесток свят, в който убийствата, предателството и беззаконието са ежедневие за хиляди хора, е толкова истинска, колкото са и самите те.

Книгата вдъхновява едноименния сериал, чието излъчване ще стартира по FoxCrime на 27 юни 2016 година. Съпоставката между романа и неговата екранизация е повече от любопитна, независимо дали ще четете, или първо ще гледате.

Въпреки това ви съветваме да започнете от книгата. Най-прекият път към нея е ТУК.

Сподели.