На фокус: "Копринената буба" на Робърт Галбрейт

Pinterest LinkedIn +

След впечатляващия успех на "Зовът на кукувицата" феновете затаиха дъх в очакване на неговото продължение. И ето че детектив Корморан Страйк отново е тук с нов, още по-заплетен случай. Робърт Галбрейт оправдава очакванията на читателите си с още една майсторски изпипана криминална история.

В случай че не сте чели "Зовът на кукувицата", имате прекрасната възможност да се насладите и на двата романа на Робърт Галбрейт, без да ви се налага да чакате дълго. А ако вече сте фенове на детектив Страйк, то продължението на историята му със сигурност ще ви изненада приятно.

Повечето от вас вероятно знаят, че Робърт Галбрейт е псевдоним на авторката на поредицата "Хари Потър" Дж. К. Роулинг. Макар жанровата промяна да не е нито рязка, нито неочаквана, писателката избира да издаде криминалните си романи под друго име (при това мъжко). Още когато се появи "Вакантен пост", стана ясно, че Роулинг е не по-малко увлекателна и извън фентъзи романите.

Именно умението й да разказва истории така, че буквално да заплени читателите (при това независимо от тяхната възраст), е причина за успеха както на поредицата за момчето-магьосник, така и на следващите й творби, колкото и различни като стил да са те. Дори смело можем да твърдим, че поредицата, започнала със "Зовът на кукувицата", спечели още повече фенове на британската писателка.

Изненадващо или не, Роулинг отново залага на необикновен главен герой, пред когото предизвикателства винаги има. В първия роман, когато се запознахме с детектив Страйк, той все още беше далеч от успеха. Разгаданият в "Зовът на кукувицата" случай обаче го поставя в доста по-изгодна позиция и в началото на "Копринената буба" Страйк не просто не страда от липса на клиенти, а дори може да си позволи да избира между тях.

И отхвърля влиятелен и богат клиент, за да поеме случай, който съвсем не изглежда сложен. Нито пък клиентът - платежоспособен. Лионора Куин е съпруга на писателя Оуен Куин, изчезнал преди няколко дни. Тя се обръща към Страйк с молба да открие мъжа й, без да подозира, че зад изчезването му, което изглежда като поредната творческа криза, се крие нещо много по-сериозно.

Докато се опитва да намери писателя, Страйк научава интересни подробности около неговия живот и творчеството му. След като дълго време не успява да повтори успеха на първия си роман, преди да изчезне Оуен Куин работи над нова книга. Ръкописът, озаглавен Bombyx Mori (Копринена буба), изчезва заедно с автора си.

Оказва се, че ръкописът прелива от отблъскващи портрети на хора от обкръжението на писателя и това дава дълъг списък със заподозрени на Страйк, когато Куин е намерен брутално убит. Кой би могъл да загуби най-много от появата на книга и кой има най-сериозен мотив за убийството са само част от въпросите, пред които ще ви изправи "Копринената буба".

От начина, по който е убит писателят, ясно личи, че извършителят е познавал добре неговия ръкопис, така че Страйк бързо свежда заподозрените до няколко души. Съпругата, любовницата, агентът, редакторът, издателят или друг писател? Всеки от тях има поне по една добра причина да се отърве от Куин, а предизвикателството да открие истината се пада на детектив Страйк.

Едва ли има нужда да казваме, че "Копринената буба" се радва на огромен успех, а след като стана ясно, че именно Роулинг се крие зад псевдонима Робърт Галбрейт, продажбите на втората книга за детектив Страйк са повече от впечатляващи. Най-лесният начин и вие да се сдобиете с нея е ТУК

Сподели.