На фокус: "Книга за Балтиморови" на Жоел Дикер

Pinterest LinkedIn +

Мечтата на Жоел Дикер, звездата на швейцарската литература, е да напише дебела книга, която се чете на един дъх. И той успява да постигне целта си повече от веднъж, превръщайки се в един от най-успешните млади автори в световен мащаб.

Не, изобщо не преувеличаваме. Жоел Дикер е млад, красив, изключително талантлив и книгите му се четат на един дъх. Освен това пристига в София за премиерата на новия си роман "Книга за Балтиморови". Събитието ще се състои на 20 юни 2016 година в литературен клуб "Перото".

А това означава, че имате достатъчно време, за да прочетете книгата, преди да се срещнете с нейния очарователен автор. Онези от вас, които вече познават творчеството на Дикер, знаят, че романът, който го прави световноизвестен, е "Истината за случая Хари Куебърт", отличен с три престижни награди и превърнал се в бестселър навсякъде, където е издаден.

Когато "Истината за случая Хари Куебърт" се превръща в литературното събитие на годината, Дикер е едва 27-годишен. И вече има зад гърба си един роман. Страстта му към литературата се проявява още в детските му години и съвсем не е изненадваща предвид факта, че майка му е книжар, а баща му – учител по френски.

Първият му разказ е публикуван, докато Дикер следва право. Тогава той печели награда за млад автор, която го насърчава да продължи да пише. Паралелно продължава и следването си, но без особен ентусиазъм. Не след дълго се появява и първият му роман – "Последните дни на нашите бащи".

Дикер е от онези писатели, чиято биография до голяма степен намира отражение в творчеството им. Вероятно се чудите защо един швейцарец пише романи, чието действие се развива в САЩ? Причината е колкото в личния афинитет на Дикер към американската литература и най-вече към романите на Филип Рот, толкова и във факта, че като дете младият швейцарец често прекарва летата си при роднини в Америка.

Именно това е тайната на успеха и увлекателността на романите му – той пише за неща, които познава наистина добре. Самият Дикер казва: "Опитах се да измисля французин, който отива в САЩ, но нищо не излезе. Накрая реших да пиша все едно съм американец".

Така се появява Маркъс Голдман, младият писател, основен персонаж в "Истината за случая Хари Куебърт" и "Книга за Балтиморови". Въпреки че героят, както и темите за писането и литературата присъстват и в двата романа, те са много различни.

В "Истината за случая Хари Куебърт" се запознаваме с Маркъс, съвсем скоро постигнал първия си успех като писател и изпаднал в сериозна творческа криза. Кариерата му, едва започнала, вече е сериозно застрашена, а за капак на всичко неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, един от най-уважаваните писатели в страната, е обвинен в убийство. И Маркъс се нагърбва да докаже невинността му.

В "Книга за Балтиморови" откриваме Маркъс вече утвърден, успешен писател и този път той няма да води разследвания, а ще се бори с призраците на собственото си минало. Защото онова, което не разбираме в детството си, понякога оставя траен отпечатък върху живота ни на възрастни и единственият начин да продължим напред е като преодолеем старите рани и разплетем семейните тайни.

Тъкмо това трябва да направи и Маркъс, чийто живот е белязан от една семейна трагедия, наречена от него "Драмата". Като дете той изпитва истинско възхищение към своя чичо и неговото семейство. Нещо повече, изобщо не разбира жестоката несправедливост, която му е поднесъл животът – да бъде син на по-малко успешния брат.

Между двата клона на рода Голдман, разделени условно по имената на градовете, в които живеят, на Монтклеърови и Балтиморови, зее социална пропаст, която изглежда огромна на малкия Маркъс. И съвсем логично, макар да се чувства засегнат от тази несправедливост, той тайно мечтае да е част от семейството на богатия си чичо.

Винаги добре дошъл в дома на Балтиморови, Маркъс използва всеки свободен момент, за да бъде с братовчед си Хилел и съвършените му родители в тяхната разкошна огромна къща. Един привидно съвършен свят, който ще рухне напълно неочаквано за Маркъс.

"Книга за Балтиморови" прескача от минало към настояще, позволявайки ни да проследим историята и илюзиите на едно щастливо детство и на една голяма любов. Романът наистина се чете на един дъх, защото буквално поглъща с атмосферата си и защото в него ще откриете симпатични реалистични персонажи, изпитващи емоции, познати на всеки – обич, завист, приятелство, ревност, амбиция и чувство за вина.

Колко години са необходими на Маркъс Голдман, за да преживее раздялата с любимите си хора и детските си мечти и колко е ценно, че понякога не осъзнаваме собствената си значимост, можете да разберете само ако прочете "Книга за Балтиморови".

А най-прекият път към нея е ТУК.

Сподели.