На фокус: "Истинската история за носа на Пинокио" на Лейф Г. В. Першон

Pinterest LinkedIn +

Комисар Бекстрьом отново е тук. Циничен, прекаляващ с алкохола и изненадващо щастлив. Всъщност предстои му да изживее най-хубавия ден в живота си. Преди това обаче ще трябва да се справи с два странни (дори по неговите стандарти) случая.

Ако досега не сте попадали на романите на Лейф Г. В. Першон, редно е да ви обясним защо са толкова добри, че всеки уважаващ себе си фен на криминалетата трябва да ги прочете. Першон е не просто писател с дългогодишен опит и множество литературни награди зад гърба си, той е и уважаван криминолог и преподавател в Шведската полицейска академия.

Освен това често участва в разследвания като консултант. Иначе казано - познава света, за който пише, наистина отблизо. Романите му са създадени с изключително внимание към детайлите и са повече от реалистични, но онова, което ги прави наистина завладяващи, е обаятелният образ на комисар Бекстрьом.

Той е груб, примитивен, некоректен, циничен, мързелив, нагъл, суетен, немарлив, напълно лишен от чувство за такт и чувство за отговорност, а и от каквито и да било други положителни качества. И все пак някак успява да ви накара да продължавате да четете, въпреки че не можете да го понасяте.
 
Допълнителен плюс на поредицата романи, в които комисар Бекстрьом шества арогантно, е фактът, че няма нужда да ги четете подред. Напротив, можете да започнете и в обратен ред или от средата. Колкото до онези от вас, които вече са чели "Убийството на Линда" и "Онзи, който убие дракона", тях можем единствено да уверим, че любимият им антигерой не се е променил.

И така, в "Истинската история за носа на Пинокио" на Бекстрьом му предстои да изживее най-хубавия ден в живота си. Типично в негов стил – това е денят, в който е убит един известен адвокат. Не, не е съвпадение. Именно кончината на адвоката прави комисар Бекстрьом щастлив.

Преди този истински хубав ден обаче комисарят ще трябва да преживее една трудна седмица и да се опита да разплете два, меко казано, странни случая. Единият включва миловидна старица, обвинена, че малтретира заек и наема биячи. Другият – известен изкуствовед, пребит с каталог на световноизвестна аукционна къща, при това само на няколко крачки от кралския дворец.

Вероятно се чудите какво общо има Пинокио? В случая не става дума за познатия ни литературен герой, а за златна фигура, изработена от прочут придворен бижутер. Този Пинокио е много, много скъп. Особено носът му, защото има вероятност именно той да промени световната история.

Самият Лейф Г. В. Першон описва случващото се в "Истинската история за носа на Пинокио" така: "Това е зловеща история за пораснали деца и ако на света не се бяха появили последният цар на Русия Николай II, министър-председателят на Великобритания сър Уинстън Чърчил, руският президент Владимир Путин и криминалният комисар Еверт Бекстрьом от полицията във Вестерурт, Стокхолм, тя така и не би се случила."

Ако вече сте любопитни да научите как ще се справи Бекстрьом с тези необикновени задачи, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.