Музикалният свят отдава почитта си към John Peel

Pinterest LinkedIn +

Музиканти от The Smiths, The Undertones, Radiohead, Pulp, Blur, Oasis, New Order, The Manic Street Preachers и Led Zeppelin отдадоха почитта си към ветерана DJ, след новината за неговата смърт, на 25 октомври.

Дори британският премиер Tony Blair направи коментар на скръбното събитие, споделяйки, че е “истински натъжен от новината”.

Robert Plant от Led Zeppelin каза: "В ранните дни на Zeppelin той първи даде ефир на групата ни, когато бяхме табу в BBC."

Feargal Sharkey, бивш вокал на The Undertones, заяви, че цялата кариера на групата се дължи на Пийл. Определяйки го като "най-значимият радиоводещ, които някога сме познавали", той казва: "През есента на 1978, се случи нещо, което промени живота ми завинаги – Джон Пийл пусна "Teenage Kicks" за първи път. Днес, животът ми отново се промени, завинаги."

"Teenage Kicks" беше известна като любимата песен на Джон Пийл, толкова любима, че я пускаше по два пъти – първият британски DJ които правеше това. Тя звучеше в ефира на ВВС, след новината за смъртта му.

Thom Yorke от Radiohead сподели, че е вдъхновяван от неговото шоу от 14-годишната си възраст. Неговите думи са: "Кой ще слушам сега? Мисля за теб! Благодаря ти, Джон Пийл."

Damon Albarn от Blur каза, че светът ще бъде по-пуст без него.

Eкс-китаристът на Smith, Johnny Marr, който е записал своя първи Пийл-сешън, през май, 1983, казва, че той винаги е бил най-добрия радио-диджей. Той споделя: "Ние пробвахме нови парчета в "Сешъните" на Пийл и те винаги добиваха там окончателен вид."

Jarvis Cocker, фронтмен на Pulp, който е записвал своя първи Пийл-сешън още докато е бил ученик. “Аз наистина не мога да се сетя за някой, който може да прави това по-добре и кой ще го прави сега, когато той си отиде”.

Новата сцена на фестивала Glastonbury ще носи името на Джон Пийл, съобщи BBC.
Сподели.