Почина легендарният DJ от BBC John Peel

Pinterest LinkedIn +

John Peel, определян като най-значимата фигура в популярната музика за последните близо 30 години, е починал от инфаркт, на 25 октомври, на 65 годишна възраст. Пийл е бил по работа в курорта Cuzco, в Перу, със съпругата си Sheila, когато е получил сърдечния удар, но лекарите не са успели да го спасят.

Роденият близо до Ливърпул Джон Пийл, започва кариерата си на радиоводещ преди 40 години, в даласката радиостанция WRR, в Тексас, където отбива военна служба. От 1967 г., той работи в BBC Radio 1, където има най-дългогодишен стаж. През последните години e водил и “Home Truths”, по Radio 4.

Неизмеримо е влиянието на Джон Пийл е за модерната музика – достатъчно е да се спомене, че той е открил за широката публика имена като Nick Cave, Joy Division, Bauhaus, Pulp, The Fall, Muse, Siouxie & The Banshees, The Cure, BRMC, Ladytron и много други. В неговите широко известни "John Peel Sessions" – записи, по време на предаването му, са записвали Led Zeppelin, Clash, New Order, Radiohead и други.

След съобщаването на новината за смъртта му, по Радио 1 днес, станцията върти неговото любимо парче, "Teenage Kicks", на The Undertones.

“Пийл е първият водещ и DJ в Обединеното кралство, който изважда на светло и стоварва пред очите (и ушите) на консервативните си съграждани младите мрачни бунтари на пънк, реге, хипхоп и рап (суб)културите, много преди те да се превърнат в лъскав мейнстрийм и начин на стилно обличане (за консултации - Blink 182, Wyclef Jean, P Diddy, Fred Durst).

Освен че редовно оглавява класациите за най-добър диджей на музикалните издания в Англия, Джон Пийл през 1993 година печели наградата на Сони "Водещ на годината", а през 1994 е наречен Богоподобен гений от NME по време на връчването на наградите BRAT поради огромния му принос в областта на музиката. Награждаван е от Университета на Източна Англия и има връчена степен Доктор по музика от Ливърпулския университет.

През студиото на Пийл е преминала цяла вселена от попзвезди, както и адски много артисти, които творят дълбоко в подземията на съвременната музика. Участието в неговото шоу е събитие за всеки - от Бритни Спиърс и Рики Мартин до Autechre и Skinny Puppy, от Мадона и Уил Смит до Rolling Stones и Soulfly.

Цялата рок и попиндустрия е израснала с Джон Пийл. Той е неизменната отправна точка и константна величина в света на непрекъснато изменящи се модели и моди, което и прави музикалната индустрия толкова привлекателна и непредсказуема. Пийл притежава уникалния и непогрешим инстинкт да открива пръв новото и различното, докато всички останали се отдаваме на музикални мании, чакайки да се случи следващото велико събитие.” (цит. Тодор Рачински, Литературен вестник, 6-12.03.2002)

Джон Пийл е пускал музика и в българския радио-ефир през 1993г. (Тангра, Експрес)

„Тази легендарна фигура всъщност се оказа един много спокоен и забавен пич, с уникално чувство за самоирония; ние в „Тангра” стояхме и се усмихвахме глупаво, а той разказваше безброй истински истории...” – споделя впечатленията си за Пийл Васил Върбанов

Според известния радио-водещ и DJ Ясен Петров, едно от най-забавните неща казани от Джон Пийл по време на гостуването му в България е: „Някой ден ще умра и то вероятно в колата, по пътя Ливърпул-Лондон, докато се опитвам да разчета на светлината на фаровете на този зад мен името на групата върху поредната демо-касета, която ще си пусна”.

Сподели.