Music Key – стрийминг алтернатива от YouTube

Pinterest LinkedIn +

Подобно решение на пръв поглед е логично и печелившо, но поставя и някои неизвестни.

След като слуховете за това през последните няколко месеца се умножаваха, YouTube най-сетне обяви нова платена стрийминг услуга, която позволява на потребителите да стриймват висококачествени аудио и видео клипове без реклами.

Услугата, която стартира от 17 ноември 2014 г., се нарича YouTube Music Key и първоначално ще бъде достъпна само в Съединените щати и в 6 европейски държави, като включването към нея става само с покана.Целта на Music Key е да се възползва от огромната популярност на YouTube и статуса на платформата като най-голямата онлайн стрийминг услуга в света. Щастливците, които имат покани за бета тестовете, получават безплатен достъп за 6 месеца и опция за абонамент за 8 долара на месец. В Music Key е включен и достъп до Google Play Music – конкурента на Spotify, който също предлага аудио стрийминг.

Според YouTube поканите са предназначени най-вече за хора, които слушат по много музика през сайта, а в един по-късен момент изискването за тях ще отпадне и всеки ще може да се абонира за новата платформа. Пак от 17 ноември ще бъдат ъпдейтнати iOS и Android версиите на YouTube приложението, за да отразяват новите функции.

Приходите от Music Key ще се поделят между YouTube, изпълнителите и техните звукозаписни компании.Инициативата е интересна с това, че се превръща в първия сериозен опит за създаване на нов продукт от съдържание, което вече се хоства в YouTube. Иронично, най-големият проблем произлиза от същото – как да се създаде нов продукт, който да е достатъчно привлекателен за потребителите, но без това да попречи на ядрото от съществуващите услуги на YouTube.

В резултат пътят към създаването на Music Key не бе никак лесен и някои от шефовете на YouTube напуснаха в последната една година, включително и ръководителят на продуктовия мениджмънт Шива Раджараман, която избяга в конкурента Spotify.

Резултатът от усилията на YouTube е хибрид, който вероятно ще повиши интереса към мултимедийното съдържание и в частност към музиката в YouTube в момент, в който сайтът е един от малкото, за които се смята, че още сега печели от подобна дейност. Реални данни за печалбите засега няма, тъй като Google не дава разбивка на финансовото представяне на YouTube в докладите си на всеки три месеца.

Освен това гледането на музикални клипове без реклами ще бъде предпочитана алтернатива за множеството от потребителите на конкурентни услуги като Spotify, Rdio и др.От друга страна, както се случва с всеки един нов продукт, за да се наложи той е необходимо да бъдат убедени преди всичко неговите директни консуматори – крайните потребители. В момента услугите за стрийминг на музика се радват на сериозна популярност и сякаш изглежда малко вероятно даден потребител да се откаже от предпочитаната до момента платформа и да я замени с нова и все пак неутвърдена такава.

Дори и да решите да платите за Music Key, когато пробният период изтече, това няма да ви отърве от рекламите и ще продължите да ги виждате навсякъде в YouTube. Единствените клипове без реклами ще бъдат тези, които са лицензирани от звукозаписните компании.

Ако сте си мечтали да съхранявате музикални клипове без реклами в 720р на вашето мобилно устройство, Music Key може да бъде отговорът на мечтите ви. За всички останали добавената стойност на новата услуга засега е по-неясна.Всичко това обаче е само началото.

YouTube вярва, че може да получи трайни приходи само като увеличи общия брой на потребителите, които слушат музика през платформата. На базата на рекламите в съдържанието компанията е платила повече от 1 милиард долара на изпълнители и звукозаписни компании до момента; колкото повече реклами пуска тя, толкова повече печели. Така че създаването на нов инструмент, поддържан именно от реклами, които позволяват на потребителите да слушат още музика през YouTube, е логична стъпка.

Въпросът колко още хора ще плащат, за да слушат музика през YouTube, е значително по-труден и неопределен.

Сподели.