Модерно семейство (Modern Family)

Pinterest LinkedIn +

Ед О’ Нийл (Ed O'Neill), Тай Бърел (Ty Burrell) и Джули Боен (Julie Bowen) са едно наистина щуро, ексцентрично и забавно семейство в наградения със "Златен глобус" комедиен сериал, покорил мрежата на ABC през последните няколко години, благодарение на нестандартната идея на Стивън Левитан (Steven Levitan) и Кристофър Лойд (Christopher Lloyd).

Началото

"Модерно семейство" се появява на бял свят на през септември 2009 година и оттогава до днес успява да се наложи като един от най-успешните сериали в комедийния жанр до момента. Вече трети сезон хитовият ситком радва почитателите си със забавен и определено нестандартен поглед върху живота на три, на пръв поглед много различни, семейни двойки, в чиито персонажи можем да видим изключително атрактивен актьорски състав.

Благодарение на комбинацията от всичко това, днес Modern Family може да се похвали с многобройни фенове от редица страни по света, отдали му признание като "феномен" на малкия екран. Сред тях са и българските телемани, които могат да се насладят на първия сезон на сериала, излъчван по bTV Comedy.


Идеята

"Модерно семейство" е създаден по идея на небезизвестните продуценти Стивън Левитан и Кристофър Лойд, на които дължим такива хитови заглавия като "Само за снимка", "Клиничен случай" и "Фрейзър".

Едно от най-оригиналните качества на сериала, което го отличава от конкуренцията, е използването на изключително успешния напоследък mockumentary стил. Или казано другояче, представянето на фикцията като документален материал, което в случая е под формата на директно обръщение на персонажите към камерата и отделни фрагменти в епизодите, в които те отговарят на въпроси, сякаш дават интервю.

Началото

Първоначално Левитан и Лойд предлагат сериала на CBS, а в последствие и на NBC, които не проявяват интерес към него, поради факта, че вече излъчват два успешни комедийни сериала - The Office и Parks and Recreation. Именно това обаче спомага за привличане вниманието на ABC, които моментално закупуват правата на ситкома.


Пилотният епизод стартира на 23 септември 2009 г,. а сериалът набира популярност за отрицателно време и още по време на първия си сезон се нарежда сред най-гледаните в Америка. Скоро следват и отличията - "Модерно семейство" грабва куп награди Еми, а през 2012 година спечели и Златен глобус за Най-добър комедиен сериал.

Героите и звездите

Ед О’ Нийл (Ed O'Neill) – Джей (Jay) - Трудно е да не асоциираме Ед О’Нийл с ролята му на култовия Ал Бънди в не по-малко култовия за няколко поколения комедиен сериал "Женени с деца" (Married… with Children). В "Модерно семейство" той отново се превъплъщава в добре познатата роля - на глава на фамилия, но този път напълно различен от светлината, в която сме свикнали да го виждаме. Джей е женен за далеч по-младата от него пламенна колумбийка Глория (София Вергара) и заедно с нея отглежда сина й Мани.

София Вергара (Sofia Vergara) – Глория (Gloria) - красивата колумбийска актриса, която едва ли сте пропуснали да забележите в романтичната комедия "Новогодишна нощ" (New Year's Eve) и която е традиционно присъствие в редица класации за сексапил, тук е темпераментната Глория -съпруга на Джей и майка на Мани. Всеотдайността й като родител се изразява в безрезервна подкрепа към момчето. Едновременно с това тя се опитва да свикне със странностите на новото си семейство.

Тай Бърел (Ty Burrell) – Фил ( Phil) - Тай Бърел също не е от актьорите, които за пръв виждаме в подобна роля. Гледали сме го в комедийния сериал "Клиничен случай" (Out of Practice), но и като гост звезда в "Закон и ред" (Law & Order), a е достатъчно популярен и от големия екран със заглавията като "Хълк", "Съкровището 2: Книгата на тайните". Този път той влиза в ролята на Фил – брокер на недвижими имоти, съпруг и баща на три деца, който е убеден, че трябва да се държи с тях като с приятели, защото иска за тях да е преди всичко друго и "готин".

Джули Боен (Julie Bowen) – Клер (Claire) - чаровната руса актриса Джули Боен беше една от звездите на сериала "Адвокатите от Бостън" (Boston Legal), а миналата година я гледахме и в комедията "Шефове гадняри" (Horrible Bosses). В "Модерно семейство" тя влиза в ролята на Клер – дъщеря на Джей и съпруга на Фил. Тя е сериозният родител и въпреки че държи да има открити и честни отношения с децата си, определено не иска да станат такива тийнейджъри, каквато е била самата тя.Джеси Тайлър Хъргюсън (Jesse Tyler Ferguson) – Мичъл (Mitchell) - Джеси Тайлър Хъргюсън, когото може би свързвате появата му в малка роля в "Грозната Бети", е Мичъл – син на Джей, брат на Клер, с която винаги се състезава, адвокат и гей. За него ролята на родител е нещо съвсем ново, защото двамата с партньора му Камерън току-що са осиновили момиченце - Лили.

Ерик Стонстрийт (Eric Stonestreet) – Камерън (Cameron) - още един актьор с впечатляващ стаж зад гърба си и участия в телевизионни хитове като "Дарма и Грег" (Dharma & Greg), "Малкълм" (Malcolm in the Middle) и Bones. Не по-малко успешни са и участията му като гост звезда в "Менталистът" (The Mentalist) и "Клъцни/Срежи" (Nip/Tuck). Персонажът му в "Модерно семейство", Камерън, е весел, емоционален и непринуден, малко престараващ се в грижите за малката Лили и с доста интересно минало.

Не можем да не признаем, че комбинацията професионален пати-клоун, звезда на училищния отбор по американски футбол и гей, рядко се среща в една личност.

Историята

Три двойки или едно голямо, странно, но щастливо, модерно семейство? Всъщност и двете. Клер и Фил са класическото американско семейство, с голяма къща и три деца. Само, че Фил се престарава в опитите си да е "готин", Клер в желанието си да е строга, а децата...

Хейли е тийнейджърка, която иска да е самостоятелна, Алекс е твърде умна за годините си, а малкият Люк - точно обратното. Бащата на Клер, Джей, е женен за красивата и много по-млада от него колумбийка Глория.

Налага му се справя не само с нейния буен темперамент, но и с този на сина й Мани. Третата двойка са синът на Джей, Мичъл и партньорът му Камерън, които все още свикват с ролята на родители, след като са осиновили бебето Лили.Култови реплики:

Глория: "Джей, изглеждаш толкова силен и секси. Като Олимпийски борец, но с пари." (Jay, you look so strong and sexy. Like an Olympic wrestler, but with money.)

Джей: "С Глория сме от различни поколения и, няма да ви лъжа, не винаги е лесно. Имам предвид миналата седмица." (Gloria and I are from different generations and I won't lie, it isn't always easy. I mean, last week)

Клер: "Аз съм майка, която пътува с децата си. За мен това не е ваканция, а командировка". ("I'm a mom traveling with my kids. For me, this is not a vacation. It's a business trip.)


Сподели.