Mizar свириха за стотици свои почитатели в София

Pinterest LinkedIn +


Македонската дарк уейв-етно група Mizar зарадва близо 800 свои български фена с концерта си в неделя вечерта (25 септември) в Театъра на Българската армия. Посещението беше част от турнето на групата, с което музикантите промотират последния си, трети засега албум - "Кобна убавина".

Откриваща група от българска страна беше етноформацията Исихия, поканила специално за случая трима гост-вокалисти, които влязоха в ролята на църковен хор. Освен сложните вокални партии, характерни за групата са и типичните български народни инструменти - гайди, кавали, тъпан, а също така и тамбури, които те умело използват в интерпретациите си на българския фолклор.

Близо едночасовото изпълнение на Исихия се оказа както винаги на ниво - етно ритми и мелодии, преплитащи се с църковни песнопения - епично звучене и чисто балканска чувственост. Публиката, сред която се открояваше и известната почитателка на групата Нешка Робева, не остана равнодушна и извика Исихия на бис, които от своя страна не се забавиха да откликнат с едно от по-старите си произведения в леко обновен вариант.

След кратка почивка, малко преди девет часа, започна и концертът на Mizar. Появата на петимата музиканта от групата беше предшествана от своеобразно "хипнотизиране" на публиката. Мъжки глас обяви на притихналата, затъмнена зала, че ще започне да брои от едно до десет, а когато достигне до десет, всеки от слушателите ще се "озове в Европа". Междувременно музикантите заемаха местата си на сцената, като последен се появи харизматичният вокал и текстописец на групата - Горан Траjковски.

Дали при произнасянето на "десет" някой от присъстващите наистина се е озовал в Европа, не стана ясно, но това беше ключовата дума, при която сцената се озари от светлина, а залата се изпълни с музиката на Mizar. Макар и сравнявана с тази на родните Нова Генерация, общото между двете групи е трудно да се измери. Етномотиви, умело преплитащи се с авторските текстове, доста тежки китарни рифове и характерното за дарк уейва меланхолично звучене, дълбокият глас на Горан и типичното за певеца сценично поведение, граничещо с театралността, задържаха вниманието на публиката в продължение на повече от час и половина.

За това време групата не само представи новия си албум, "Кобна убавина", но изпълни и доста произведения от предишните, вече спечелили любовта на феновете. Сред изсвирените песни бяха "Девоjка од бронза", "Илjада и шеесет лета", възторжено посрещнатата "Магла", "Дождот", а от последния албум - откриващата "Амфилохиj", "Оба не е моjот дом", "Jуда" и други. Групата беше извикана два пъти на бис, като втория път изпълни и импровизирани вариации на вече изсвирени песни, включително "Девоjка од бронза", посрещната с изключителен ентусиазъм от публиката.

Посещението на Mizar определено беше едно от запомнящите се тази година, особено за почитателите на алтернативната линия в балканската музика, а изпълнението и на двете групи остави у феновете желание за още такива концерти. Организатори на проявата бяха готик магазин Gorgon.

Сподели.