Джино Йевджевич (Kultur Shock) : "Искам да свиря в София и на 95 години!"

Pinterest LinkedIn +

Сиатълската алтернативна група Kultur Shock ще гостува у нас за трети път. Шоуто на музикантите ще се състои на 1 декември 2009 г. в столичния клуб Блу Бокс.

За всичко около предстоящия концерт, новия албум, балканската етно музика като цяло и много други неща Avtora.com разговаря с фронтмена на Kultur Shock Джино Йевджевич.

.: Здравей, Джино, да се захващаме за работа. Кажи ми какво могат да очакват феновете ви от новия албум?

Джино Йевджевич: Той е нов. Което означава, че вероятно е музиката, която се опитваме да “изследваме” и с предишните, но разбира се и неща, които не сме правили досега. Аз не разбирам много категориите в музиката. Много отдавна, когато бях малък, бях поп музикант и робувах на категоризирането. Хората като теб слагат категориите и този път го нарекоха “арт рок” и съм доволен, че някой може да каже такова нещо за албума. Но ако ме питаш мен, това е музиката, която обичаме да правим през цялото време.

Този път може да е по-сложна музикално, с повече инструменти, ние сме група, която свири на живо и се развиваме и в момента, в който си говорим с теб. Искаме да ставаме все по-добри. И това искахме да направим с новия албум – да сме все по-добри!

.: Какво очакваш ти самият от третия ви концерт в България?

Джино Йевджевич: Очакваме да е поне толкова добър, колкото бяха другите два. Но третият трябва да е най-добрият! И двата бяха прекрасни, дори единия концерт в София го издадохме като лайв албум. Това казва достатъчно за уважението и оценката за българската публика. Това е моят дом! В София се чуствам по същия начин, както когато съм в Сараево. Когато видя лицата на хората тук и си казвам: "По дяволите, аз съм израснал с тези хора! С тези двамата най отпред!".

Много по-трудно, много по-голямо предизвикателство за мен е да свиря в Америка или Западна Европа. Там сме като рядко срещано цвете, което расте някъде другаде и идва да ги забавлява. Но когато си идваш у дома, когато идваш в България, в Босна, в Сърбия - тези хора познават тази музика. Те разбират веднага, ако ги лъжеш, ако не си истински. Те веднага ще усетят чувствата, които изпитваш към тях. Затова винаги е много по-вълнуващо да свиря при вас, отколкото някъде на запад.


Снимка: Avtora.com

.: Помниш ли първото си излизане на сцена?


Джино Йевджевич: Олеле... аз съм доста стар човек, наистина не мога да ти кажа! Помня първия път, когато имах нещо като концерт - излязох на сцената и свирих на барабани съвсем сам, облечен като Дядо Коледа!  Това беше във физкултурния салон на началното училище. Останалите от групата не се появиха. Помня, че бях на 9 години, но не мога да се сетя за подробности. Крайният продукт обаче бях аз, облечен като Дядо Коледа, свирещ на барабани цял час и всички слушаха.

.: Какво мислиш за интернет. Той добро или зло е?

Джино Йевджевич: Разбира се, че е добър. Говоря за музиката, естествено. Искам да ти кажа едно нещо - ние хората трябва да спрем да наричаме интернет и всичко останало “зло”. Ние сме злото! Всичко може да бъде добро и лошо, когато се използва от зли хора.

А за музиката мога да ти кажа само: “Да, аз обичам интернет! Сваляйте нашите албуми! Не ми пука! Ние не сме Metallica! Музиката е там, за да се споделя и колкото повече хора обичат и знаят нашата музика, толкова по-надалеч ще стигне нашето послание. Наистина не ми пука за няколкото долара, които взимат от мен тук и там. Така или иначе не вярвам в материалния свят и искам да го унищожа!

.: И като спомена Metallica, вашата музика етно фолк за метълисти ли е или метъл за етно фолк феновете?

Джино Йевджевич: Това трябва да го решат метълите и фолк феновете. Ние сме много щастливи да сме и двете, щастливи сме да събираме двете “групи” заедно, защото всички те са добри, готини хора. Искаме те да са заедно, искаме да има разнообразие в света. Ако си приятел само с една група хора в една стая и не излизаш много навън, ти не знаеш как изглежда останалият свят.

Искам да вярвам, че ние им даваме шанс да видят по някакъв начин какво има от другата страна. Аз обичам всеки стил в музиката и искам останалите хора да обичат всички стилове в музиката. Има една определена страст, която може да постигнеш само с фолк, има страст, която можеш да постигнеш само с метъла, или само с пънка или с трип хоп. Дори техно феновете имат своето настроение и страст.

.: Влиянията от фолклорната, етно музика на циганите и като цяло Балканската музика ли е новата “голяма мания” в момента? Например преди няколко дни Мадона пя в София и излезе на сцената с цигански оркестър.

Джино Йевджевич: А-а-а-а...Майната и на Мадона! Майната и! Тя не трябва да прави това... Аз не бих тръгнал да казвам на хората в България що е то фолк музика. Вие знаете - вие сте я създали. Аз я създавам. Ние заедно я създаваме. Тя е нашата музика! В момента е хит. И когато Мадона - или който ще там - я използва?!?! Ужасно е! Кара ме да казвам, че не искам да съм част от балканската сцена повече.

Вече много пъти дискутираме тези неща, всеки използва тази музика! С много хора на Балканите сме си говорили и те казват, че ние имаме право да я използваме, защото си е наша. Навсякъде е модна тенденция като тесните джинси например. Няма никаква творческа стойност за тях, нищо повече от едни тесни джинси.

Това е срам за нашата музика, защото тя е много, много повече от това. С групата имахме голяма дискусия тези дни. Дали да не обявим, че вече не сме балканска група, защото сега всеки свири подобни неща. А никой не е от Балканите, само ние сме! И разбира се групите от Босна, България, Сърбия... но от групите, които са извън държавите си, ние сме единствените в света на рока, които имат корени в своите държави. Затова ние го приемам много насериозно.

За нас това е начин на живот, за другите това е просто още едно парти... и после ще отидат на техно парти, ще изядат по някое екстази, после ще се събудят, ще изпият едно кафе с малко италианска музика... всичко е просто фон. Затова ми писна! Това е новият закон! Дори не знаех, че Мадона използва циганската музика. Мога да разбера, когато хора от Русия, от Израел използват балканските музикални влияния, това е добре, О.К. е... ние всички сме хора от Третия свят...


Снимка: Avtora.com

Обаче Мадона да използва балканската музика?!?! Това е абсолютно неправилно! Защото тя въобще не знае какво прави, тя е една скапана поп певица! Ние не се опитваме да правим милиони от тази музика. Ние не искаме милиони! Ние в Kultur Shock искаме да свирим тази музика докато станем на деветдесет и пет години! Искаме да свирим завинаги! Затова не искаме пари! Не искаме слава! Не искаме MTV! За нас тези неща не струват... Единственото, което си струва, е да си на сцената.

Мадона е кралицата на фалша! Всичко, което тя прави в живота си, е фалшиво. Последният път, когато Мадона е била истинска в живота си, е било някога в италианската част на Бронкс, когато се е казвала Вероника Чиконе. Всичко друго е фалш! Аз не я мразя, просто омразата е твърде силно чуство, силна дума за някой, който не представлява никаква ценност в живота.

.: В България фолкът и главно чалгата са абсолютното “зло” за рок и метъл феновете. Защо според теб вас ви приемат добре?

Джино Йевджевич:
Защото сме искрени. Това е. Те според мен не мразят фолк музиката, а парите, които някои изпълнители правят от нея без да се отнасят сериозно към това. Тази музика е нещо красиво. Във всяка една страна се случват хубави неща. Мисля, че това отношение е "по-политическо”.

Младите хора, по-радикалните хора, приемат рок музиката като начин да покажат своето социално послание за една промяна. Ние не сме там за промяната. Ние СМЕ тази промяна! Ние не мислим толкова много, когато правим музиката... Ние се опитваме да дадем една емоция, искрени сме, не мислим каква музика ще направим.


Снимка: Avtora.com
 

В едно парче можеш да откриеш три променящи се типа музика. Защото това е като деня ти: всеки ден ставаш уморен, изпиваш едно кафе и изведнъж... животът е пълен с възможности! Щастлив си. После имаш работа, срещи, изморяваш се, хапваш и ти се доспива, обаче не можеш да спиш, защото е два часа на обяд и имаш още работа. Затова пиеш още кафе и настроението ти отново се покачва и после някой те ядосва и му се изнервяш. После решавате проблема и ставате приятели, прибираш се в къщи, скарваш се с жената. Става голяма разправия, но я разрешавате и после правите секс и заспивате. Всичко това са екстремни амплитуди на настроението. Екстремни амплитуди на психологическото ви състояние, което трябва да бъде описано, представено с музиката. Ние не правим нищо по-различно.

Затова не мислим много, смесваме настроения и стилове в движение и хората го разбират, защото е искрено. Те също не трябва да мислят за това. Това харесвам в балканската публика. Не трябва да им обясняваш какво правим. Те разбират!

.: Понякога не ви ли упрекват, че стигате твърде далеч в закачките с “Американския начин”, не са ли ви обвинявали, че стигате твърде далеч, че сте политически некоректни?

Джино Йевджевич: Ами мога да кажа само едно: "Да се ...!" Не казвам нищо, което не е вярно! Всички рабираме нещата погрешно и приемаме много стереотипи. Западняците например какво мислят за групите от Балканите като нас: “Млъквайте, свирете и ни забавлявайте! И след това отивайте да чистите тоалетните! От девет до пет, от понеделник до петък чистете тоалетни, а в събота и в неделя ни забавлявайте!”

Ние в Kultur Shock им показваме, че този стереотип не е верен. Ние не сме толкова добрички. Няма да ви чистиме тоалетните! Това, разбира се, не означава, че ние не обичаме Америка. Ние обичаме американците, затова им казваме истината. Единствените хора, които не ги обичат, са консерваторите и републиканците! Те се опитват да ги превърнат в роби на застрахователните компании. Ние ги обичаме повече от тях!

За Avtora.com интервюто взе Митко Николов

Виж още снимки на Kultur Shock >>

Сподели.