Миди с булгур, паламуд на керемида и цоцо питки: новият епизод на „Вкусът на България“ ще ни отведе в Ахтопол – града на щастието!

Pinterest LinkedIn +

Мария Жекова разкрива тайните на древния морски град тази събота от 11:00 ч. по bTV

Тази събота, 28 октомври, от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ ще предложи на зрителите вълнуващо морско приключение в Ахтопол. Наричат Ахтопол „града на щастието“ заради едно от старите му имена – Агатополис. Преведено от гръцки името означава "град на щастието, град на доброто, любовта и благоденствието".

Местен рибар ще разкаже пред водещата за живота в морето и ще потвърди приказката, че „ако искаш да бъдеш щастлив – стани рибар“ важи с двойна сила в Ахтопол. В епизода Мария Жекова ще отплава по море с историка д-р Орачев, за да научи повече за съкровищата, които крият бреговете на града. Ще стане ясно и защо старите жители са най-добрите рибари и кой ги е научил на това.

В търсене на стари рецепти Мария ще открие непознати вкусове и домашни специалитети. В местен ресторант тя ще разбере рецептата за калкан със сланина и лапад, миди с булгур, паламуд на керемида и цоцо питки. Сред богатата си и подредена градина местна жителка „тертиплийка“ ще сподели кулинарните си спомени, в които фигурират основно бобови култури като бакла, махут (нахут) и авко.

„В „града на щастието“ намерих много смисъл, усмивки и запазена кулинарна памет“, ще заяви с удовлетворение в края на епизода водещата Мария Жекова.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.