Каква е магията при създаването на масло, сирене и кашкавал – вижте тази събота във „Вкусът на България“!

Pinterest LinkedIn +

Тази събота от 11:00 ч. по bTV „Вкусът на България“ пристига в прекрасното село Костенец
Традиционни занаяти, древни рецепти и вълшебна природа ще омаят зрителите в новия епизод

Тази събота (25 ноември) от 11:00 ч. по bTV кулинарното приключението на Мария Жекова и „Вкусът на България“ ще стигне до китното село Костенец. Съвсем близо до София, то ще разкрие пред зрителите великолепната си природа, лековити минерални извори, древни занаяти и рецепти и вдъхновяващи хора, които са избрали това вълшебно място за свой дом.

Древните обитатели на тази земя, привлечени от природата и минералните извори, създали селището, което днес носи името Костенец. Традиционният занаят тук, запазен до наши дни, е ножарството. Водещата ще се срещне с майстор ножар, който ще демонстрира пред камерата всяка стъпка по създаването на един нож, ще разкрие качествата на добрия ножар и ще покаже свое копие на Кубратовия меч. Жителка на селото пък ще сподели типични за региона рецепти за „зрял фасул по бичкиджийски“ и „тиква с ориз и прясно мляко“, а докато ястията станат готови, жената ще научи Мария как се „изписват яйца“ с восък.

Водещата ще посети и язовир Белмекен, който се намира на 40 км. от селото, където ще се срещне с едно наистина вдъхновяващо семейство. Членовете му са избрали не само да отглеждат добитък на поляните край язовира, но и да живеят в каравана сред природата. Каква е магията при създаването на занаятчийски млечни продукти – масло, сирене и кашкавал, и какво е трудът в днешно време за тези хора, зрителите на „Вкусът на България“ ще разберат в събота от 11:00 ч. по bTV.

Вълнуващото приключение ще завърши с думите на Иван Вазов, който описва това китно кътче на България с думите: „Тук аз се преобърнах на истинско дете на природата. Вие в Рая живеете тук!
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.