Ялов зелник, бял мъж и дзиврета – „Вкусът на България“ гостува в приказното село Борика

Pinterest LinkedIn +

Загърбили големия град млади хора ще разкрият защо е нужно да живеем в хармония с природата

Тази събота (18 ноември) от 11:00 ч. „Вкусът на България“ ще подари на зрителите на bTV ново кулинарно пътешествие – този път в приказното село Борика.

Там водещата Мария Жекова ще се срещне с млад географ, който е сбъднал мечтата си да бъде собственик на ботаническа градина. Осемте декара, върху които се простира тя, са дом на над 500 вида растения от цял свят. Красотата, на която Мария ще стане свидетел, ще бъде допълнена от любопитен разказ за различните растителни видове.

Зрителите ще се запознаят и с друг млад човек, който е решил да избяга от големия град и да промени живота си. Днес отглежда българската порода биволи „Мура“ в естествена среда и докато хранят малките им бебета, той ще сподели на Мария каква е тайната на архаичната порода и високата хранителна стойност на нейните млечни продукти.

В Борика жителка на селото ще покаже наследствена рецепта за „ялов зелник“, „бяла каша“, която в района се нарича „бял мъж“, и „дзиврета“ (милинки).

Аз като човек, който е избрал да живее в близост до природата, съм много радостна, че все повече млади хора както тук, така и на други места в България избират този начин на живот за свой. Вярвам, че той ще им се отблагодари стократно, защото който обича и уважава природата, живее в равновесие със себе си ще заяви водещата.

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 18 ноември от 11:00 ч. по bTV.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.