Вижте кои са любимите ястия на Фердинанд - тази събота във "Вкусът на България"

Pinterest LinkedIn +

Ловната резиденция на цар Фердинанд ще демонстрира особената му почит към храната

Тази събота (25 ноември) от 11:00 ч. водещата на "Вкусът на България" по bTV – Мария Жекова – ще се разходи из подножието на Родопите, в един много любопитен и красив край – района на град Кричим.

Във вековните дъбови гори и богатата флора и фауна, с които се слави паркът на двореца Кричим, Мария ще нахрани стадо елени лопатари и ще разбере защо именно тук Фердинанд решава да построи своя Ловен дом. В двореца зрителите ще се насладят на великолепен интериор, запазен и до днес в автентичния му вид. В царския кабинет пък ще се усети енергията на спомена за много важен за българската история момент. Именно в него цар Борис III скъсва заповедта на Хитлер за депортирането на евреите от България.

Впечатлена от банкетната маса, съхранените и до днес изящни сервизи за хранене в централната трапезария и просторната кухня, Мария ще почувства особената почит към храната в двореца. Сред вечнозелената магнолия и жуженето на пчели водещата ще приготви някои от любимите ястия на Фердинанд  "брюкселска супа с гъби" и "султанско сладко". А в царската кухня тя ще разбере повече за това какъв е бил вкусът на царете и какво означава изразът "да живееш царски".

Не пропускайте „Вкусът на България“ на 2 декември (събота) от 11:00 ч. по bTV.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.