"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър": 9 причини да гледате Епизод IX

Pinterest LinkedIn +

"Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" е краят на една ера. Франчайзът може и да не приключи с него, но въпреки всичко няма как да отречем факта, че поставя финал на сагата, поне що се отнася до основната сюжетна линия. Освен това сме сигурни, че ако ви се четяха критични статии, изтъкващи всеки, дори най-дребен недостатък на лентата, щяхте да подминете този материал още щом видите заглавието.

Е, поне според нас си заслужава да гледате "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" (Star Wars: The Rise of Skywalker) на голям екран. С всичките си приятели, които са фенове на сагата. И с възможно най-позитивна нагласа. Няма да ви развалим удоволствието от филма с излишни спойлъри, но все пак е важно да знаете: филмът може и да не оправдае всичките ви очаквания и не, няма как да е точно толкова добър, колкото "Завръщането на джедаите" (Return of the Jedi), но определено носи неговия дух.

1. Рей. Всички харесваме Дейзи Ридли и вече четири години всички си задаваме един същи въпрос. Коя е Рей всъщност? Едва ли има фен на сагата, който да не е изчел и изгледал всички възможни статии и видеа с хипотетични отговори на този въпрос. Попадали сме и на откровено абсурдни теории, но и на такива, които не са лишени от логика. Бързаме да ви успокоим – "Възходът на Скайуокър" няма да го остави без отговор и колкото и да е изненадващо, той е напълно различен от всичко, което сме очаквали.

2. Духовете. Достатъчно е да сте гледали трейлъра, за да знаете, че духът на Люк Скайуокър се появява във филма. Тази поява и няколко други подобни навлякоха солидно количество критики на лентата, но според нас те не са съвсем заслужени. Нужно ли е да напомняме, че първо, това не е нещо ново за сагата, второ, изобщо не е нетипично за жанра и на последно място – на практика е класика (всички сме гледали Хамлет, нали?).

3. Друидите. BB-8 ни е любимец още от "Силата се пробужда", но трябва да признаем, че друидите винаги са били съществена част от франчайза и най-често имат ключова роля за развитието на сюжета. Освен това винаги са забавни. В Епизод IX се появява още един изключително симпатичен малък робот (който се казва D-O), но основното внимание този път е съсредоточено около C-3PO (Си-Трипио), който ще ви докаже, че никога не бива да подценявате един друид.

4. Кайло Рен. Ок, никой не го харесва. Не е Вейдър. Не е даже бледа сянка на Вейдър. И ето тук идва изненадата: точно това го прави интересен. Голяма част от феновете на сагата, особено онези, които не харесват Адам Драйвър, смятат Кайло Рен за най-слабия персонаж в новите филми. "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" обаче може да промени мнението дори на най-скептичните, защото развива връзката между Кайло Рен и Рей, при това в посока, в която най-малко бихте очаквали.

5. Сбогуване с Кари Фишър. Целият филм може да бъде гледан и като своеобразно отдаване на почит към прекрасната Кари Фишър. Принцеса Лея е ключова фигура в Епизод IX, въпреки че Кари Фишър почина през 2016-та година. Режисьорът на последните три филма Дж. Дж. Ейбрамс споделя че решението му да я включи във "Възходът на Скайуокър" е провокирано от самата Фишър, а това, което го е направило технически възможно, са кадри, заснети през 2015-та година. Резултатът е удивителен и дори това да беше единственото положително качество на лентата, пак щяхме да смятаме, че си заслужава.

6. Оскър Айзък. Ами страхотен е. Особено ако сте останали разочаровани от "Соло: История от Междузвездни войни", сме сигурни, че високо цените своенравния, смел и не особено дисциплиниран По, който, точно като младия Хан Соло в първата трилогия, претърпява сериозна метаморфоза и се превръща от чаровен контрабандист във водач на бунтовниците. Оскър Айзък се справя брилянтно с ролята си за пореден път.

7. Ситите. Изненадахме ли ви? Открехването на вратата към тъмната страна на силата винаги е било особено изкушаващо за част феновете на поредицата, но досега някак оставаше пренебрегнато в новите епизоди. "Възходът на Скайуокър" поне до известна степен прави изключение в това отношение, като повдига завесата около тъмната страна на силата и мистериозната планета, на която, както вече стана ясно, Рей ще се окаже изправена срещу най-големите си страхове.

8. Final order. За да не ядосваме голяма част от феновете, които не са въодушевени от превода на термините в сагата, ще се придържаме към оригиналните. Final order, както вероятно сте се досетили, е това, в което се развива и прераства First Order в опита си да възстанови Империята. Ненатрапчива, но достатъчно ясна препратка към реални милитаристки хунти. Зловещата мащабност и скоростта, с която се разраства First Order, наистина много напомнят за издигането на Галактическата империя и това, както ще видите, съвсем не е случайно.

9. Наследството. Да, последните три части от сагата много приличат на оригиналната трилогия на Лукас. И като сюжет, и като развитие на отношенията между персонажите, дори като визия. Въпрос на гледна точка е дали това ви харесва, или не. Ние го смятаме повече за предимство, отколкото за недостатък, защото създава търсения ефект на приемственост, а и носи доза носталгия.

Остава единствено да ви пожелаем приятно гледане. May the Force be with you!

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.