Международният поп-рок-джаз фестивал "Откритие 2014" започва на 16 май във Варна

Pinterest LinkedIn +

Млади изпълнители, професионални композитори, автори на песни, аранжори и продуценти от цял свят отново ще се съберат във Варна, за да представят новите си музикални проекти на международния поп-рок-джаз фест "Откритие 2014".

Тази година организаторите обещават да намерят пресечната точка между различни изкуства, включвайки в програмата на форума не само традиционните конкурси за песен и изпълнител, но също премиери на филми, книги, изложби, майсторски клас, концерти на популярни имена от поп-рок сцената, джаз музиканти и изгряващи звезди от Европа.

"23-тото издание на "Откритие" ще се стреми да затвърди авторитета си на събитие с висок международен статус, който се е доказал през годините. На варненската публика ще предложим многообразен културен продукт, който съдържа най-доброто от различни в стилово отношение музикални проекти от цял свят.

През годините фестивалът се утвърди като един от малкото форуми, който представя не само англо-саксонска музика, но и поощрява развитието на характерни за отделните националности песенни модели и традиции в изпълнителското изкуство.

Доказателство за това е фактът, че за 23 години на "Откритие" са гостували 57 държави от 6 континента, които представиха свои нови песни и изпълнители премиерно на сцената във Варна", коментира Доно Цветков, директор на фестивала.

Конкурсната програма на "Откритие 2014", която включва разделите за най-добра песен и изпълнител, ще се проведе на 17 и 18 май на основна сцена на ДТ "Стоян Бъчваров" във Варна. В нея ще участват изпълнители от 18 държави.

В рамките на фестивала ще се проведе и първият по рода си международен радиоконкурс за песен. Слушателите на радиостанции от различни държави ще имат възможност да определят с гласуване най-добрата композиция от международния конкурс за песен "Откритие 2014".

Акцентът в тазгодишната съпътстваща програма на фестивала са проекти в джаз и рок музиката. "Откритие 2014" ще направи майсторски клас по джаз интерпретация за изпълнители от цяла България, който ще води джаз певицата Александрина Симеон от Германия.

На 19 май пък ще се състои премиерата на втората част от документалната трилогия "Млада кръв" за БГ рока на 90-те години. Режисьор на лентите е китаристът от група Атлас Петър Даскалов.

На сцената на "Откритие 2014" ще се изявят и редица популярни гост-изпълнители, сред които Орлин Павлов, Михаела Филева, европейското денс-поп трио SunStroke Project, Илона и рок бенд от Великобритания.

Новини за фестивала, чиято основна програма ще се състои на 16, 17 и 18 май, тук

Сподели.