Max Payne 3

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън Година: 2012 Разработва: Rockstar Games Издава: Rockstar Games Платформа: PS3 | X360 | PC |

Макс се завърна! Остарял, плешив и брадясал, но във всяко друго отношение – същият, добре познат ни Макс Пейн.

Ако се замислите над смисъла на това уводно изречение, ще откриете в него огромна похвала и искрено възхищение към труда на абсолютно фамозните Rockstar Games.

Защото (и това в случай, че сте пропуснали перипетиите на любимата серия през последните 9 години) студиото, на което дължим новия Max Payne 3, вече отдавна не са финландците от Remedy, а авторите на култовата Grand Theft Auto серия.

И бързам да заявя, добрият стар Макс ни най-малко не е пострадал от тази смяна на караула – напротив.

Защото това, което са създали Rockstar, е една уникална, визуално впечатляваща и кинематографична приказка за кръв и отмъщение, за болка и унищожение, за грях и изкупление.

Да, декорът вече е съвършено различен: мрачните, изпъстрени с тъмни тонове и потънали в сенки студени улици на Ню Йорк са заменени с еклектичното, шарено, почти панаирно разнообразие на бордеите на Сан Пауло.

Макс също не е това, което очаквате – позагубил блясъка (но не и рефлексите си), той вече не е на страната на закона. Или по точно на страната на официалния закон, понеже ние си знаем – за Макс има само един закон – Закона на Пейн (Болката).

И той я раздава щедро (о, колко щедро) в прекрасно режисираните и хореографирани бойни сцени, които Rockstar ни поднасят в изобилие, разказвайки ни поредната тъжна история за един дълбоко наранен човек с неизлечимо болна душа.

Може би точно това е и най-характерната отличителна черта на Max Payne 3, която ще ви стъписа в първите мигове от играта – нейната особена киноприрода. В новото си превъплъщение Макс е много повече герой от филм ноар, отколкото персонаж от поредния игрален екшън.

Макс е истински, жив, пълен с противоречия и търсещ себе си. Макар чисто сюжетно той да се опитва да спаси "трофейната" жена на шефа си - богаташа Родриго Бранко, за който Макс работи като частна охрана, Пейн всъщност нито за миг няма да ви остави да потънете в грубата рутина на "екшън героя, обзет от праведен гняв и въздаващ справедливост".

У Макс-а на Rockstar има по малко от Мръсния Хари на Клинт Ийстууд, от Лошия лейтенант на Харви Кайтел, частица от Джон Маклейн на Брус Уилис и, разбира се, нещо чисто негово си, неповторимо и индивидуално.

На финала, това, което са създали Rockstar, не е толкова видеоигра, колкото интерактивна форма на изкуство от нова генерация, сравнима в това отношение с шедьоври като Mass Effect 3 или Heavy Rain.

Макс се завърна. И е по-добър от всякога! Така че не позволявайте на скептицизма, породен от смяната в името на студиото, да ви надвие и се потопете отново в света на Пейн. В света на болката...

Сподели.