Marcus Siepen (Blind Guardian): Избрахме името на бандата чрез гласуване

Pinterest LinkedIn +

Blind Guardian изнесоха голям концерт в столичната зала "Фестивална" пред повече от 2000 екзалтирани фена.

Малко преди да започне концертът Avtora.com успя да поговори с китаристите на бандата Маркус Зийпен (Marcus Siepen) и Андре Олбрих (André Olbrich), които разказаха за плановете, турнето и музите си.

Avtora.com: Здравейте, момчета. Как върви турнето досега и какво очаквате от българската публиката тази вечер?

Маркус Зийпен:
Никога не сме идвали тук, но сме чували много добри неща за българската публика, така че нямаме търпение да свирим довечера и да изпитаме невероятната атмосфера, за която сме слушали.

Андре Олбрих: Колкото до турнето - минава много добре, много успешно, свирим на места, където не сме били никога. Турнето обаче не свършва тази вечер - продължаваме да пътуваме до края на годината и продължаване да се забавляваме с турнето.

.: Къде намирате вдъхновение за музиката си, която е базирана основно на митове и легенди, а и не е тайна, че сте фенове на творбите на Толкин?

AO:
Вдъхновението може да ти дойде отнякъде. Може да дойде от книга, която си прочел, от нещо, което си чул по новините, може да е всичко, което те заобикаля - семейство, приятели... В момента например виж какво прекрасно време - вали и е мрачно, чудесно.

.: Започнали сте основно със спийд метъл, като впоследствие наблягате на епика. В кой музикален стил се чувствате най-комфортно?

MЗ:
Всички тези стилове са на Blind Guardian. Групата е всичко взето заедно и когато се говори за нашата банда, не трябва да се ограничаваме само в един стил. Не може да се каже "Blind Guardian е само епик метъл банда" или "Blind Guardian е единствено спийд метъл банда". Всичко е смесено в нашата група.


Маркус Зийпен в разгара на концерта на Blind Guardian в София. Снимка: Avtora.com

.: Разкажете ми малко повече за новия си проект, който трябва да излезе до една година?

АО:
Работим по един проект с оркестър от много, много години и планът е да продължим да работим, когато приключим турнето. Но турнето е по-дълго, отколкото бяхме предвиждали и ще продължи до края на 2007 г., така че ние нямаме шанс да продължим с работата, нямаме време да пишем музика между концертите от турнето. Този път искаме наистина, ама наистина да композиране нещо прекрасно. Досега имаме 3, по наше мнение, брилянтни композиции, но не искаме да се ограничаваме и да бързаме, а да разполагаме с времето си и да се отдадем на работа през 2008 г. Мислим да направим и някои нови метъл песни междувременно, все пак сме метъл банда. Мисля, че срокът за излизане на албума зависи много от това колко идеи имаме. Ако си вземем достатъчно голяма почивка, може да направим песните за проекта с оркестъра през 2008 г. и да го издадем през 2009 г. Ако обаче решим да направим нещо голямо с метъл бандата по това време, срокът ще бъде удължен. Все още проектът няма име, отворени сме към идеи.

.: Как стигнахте до идеята да кръстите бандата Blind Guardian?

МЗ:
Преди да се кръстим Blind Guardian се казвахме Lucifer's Heritage и много хора си мислеха, че правим блек метъл. Затова решихме да потърсим друго име, което представя бандата по-добре. Всичко се случи по време на записите на първия ни албум. Просто седнахме и написахме идеите си на хартия и после гласувахме за име. Идеята за Blind Guardian беше базирана на една песен. Струва ни се, че звучим точно като това име. Важното е, че все още харесваме името си.

Краткото интервю завърши с обръщение на китаристите Маркус Зийпен и Андре Олбрих към българските фенове им: "Много сме развълнувани да свирим за вас, приятели. Чухме много добри неща за българската публика и се надяваме те да се сбъднат довечера и това да не е последният път, в който посещаваме България".

Сподели.