Blind Guardian показаха истински епик метъл в София

Pinterest LinkedIn +

Пред повече от 2000 души вчера (17 май) епик метъл бандата Blind Guardian направи грандиозен концерт, който продължи близо два часа.

Германците излязоха на сцената в зала "Фестивална" малко преди 21:00 ч. след краткото подгряване на българите от Velvet Project, които за 40 минути изсвириха някои от авторските си парчета. Концертът на Blind Guardian стартира с откровение на вокалиста Ханси Кюрш (Hansi Kürsch): "Чудесно е след 20 години най-накрая да дойдем в красивата София. За нас е чест и привилегия и удоволствие да сме тук".  Изпълненията на групата бяха съпроводени и със специална за случая мултимедия, прожектирана на видеостена на сцената.


Ханси Кюрш приветства българските си фенове. Снимка: Avtora.com

Освен Кюрш на сцената се качиха и китаристите Маркус Зийпен (Marcus Siepen) и Андре Олбрих (André Olbrich) и барабанистът Фредерик Емке (Frederik Ehmke) , а сетлистът на концерта беше попълнен с песни на групата от цялата им музикална кариера. Blind Guardian изпяха парчета като "Welcome To Dying" от албума "Tales From The Twilight World" от 1990 г., "Nightfall" от албума "Nightfall In Middle-Earth" от 1998 г., "The Script For My Requiem", както и парчето "Fly" от последния им албум "A Twist In The Myth" от 2006 г.

В разгара на концерта Blind Guardian изведнъж смениха ритъма и изпълниха за българските си фенове акустичната версия на баладата "A Past And Future Secret", която беше посрещната с бурни аплодисменти от публиката. По време на изпълнението на сцената беше подхвърлено българското знаме, с което вокалистът украси барабаните на Фредерик Емке.

След временното успокояване на темпото с баладата бандата демонстрира и потенциала си на спийд и пауър метъл група с парчета като "Punishment Divine" от CD-то "A Night At The Opera" от 2002 г.


Баладичният тон на "A Past And Future Secret" бързо беше сменен с бързите китари в парчето "Punishment Divine". Снимка: Avtora.com

Blind Guardian приключиха концерта си с една обещание, което предизвика въодушевление сред присъстващите и ги накара да се поклонят на групата: "Няма да мине дълго време преди да се върнем, защото вие сте откачени, шумни, страхотни!". Феновете обаче не искаха да си тръгнат и накараха бандата да се качи отново на сцената, за да чуят дългоочакваното изпълнение на един от най-големите хитове на Blind Guardian - "The Bard's Song" и то в акустичен вариант, както и виртуозното изпълнение на "Mirror Mirror", с което завърши концертът.

Сподели.