Малко известни факти за кафето

Pinterest LinkedIn +

За мнозина от нас кафето е първата напитка, която поглъщат сутрин веднага след като се събудят, и дори верен приятел, който ги вкарва в кондиция и им дава необходимата енергия, за да се доберат до работа.

Чашата за кафе много често е първото нещо, което виждаме, събуждайки се сутрин, и което ни помага да включим всички "драйвъри" на тялото си, да си фокусираме зрението и да се ободрим. Пиенето на кафе сутрин за много от нас е ритуал, който не само ни ободрява, но и ни прави щастливи и ни държи концентрирани в нашата дейност.

Знаем ли обаче достатъчно за толкова необходимата ни всяка сутрин субстанция, или я поглъщаме по навик, без да сме запознати с нея? Ето няколко любопитни факта, които мнозина от вас вероятно не са чували:

Растението кафе съдържа над осемстотин ароматни съединения в себе си.

То е измислено под формата на разтворима напитка не от кой да е, а от Джордж Вашингтон. В случая обаче не става въпрос за американския президент, а за белгийски учен. Да живеят учените и техните изобретения!

Държавата, чието население пие най-много кафе, може би неочаквано за мнозина, е Финландия. В скандинавската страна хората средно поглъщат по пет чаши кафе на ден от разбуждащата напитка.

Дървото на кафето може да достигне девет метра височина. Култивираните дървета обаче рядко надвишават два-три метра, защото така е по-лесно плодовете да се берат.

Това популярно в цял свят растение може да живее до седемдесет години в естествена среда.

Ако се чудите как се е появило американото, това е станало по време на Втората световна война, когато в Европа е било пълно с американски войници и те не са можели да пият европейското кафе. Затова просто са го разреждали с вода.

Кофеинът може да увеличи значително действието на обезболяващи субстанции като аспирин или парацетамол. Това обаче не означава да прекалявате с него, когато пиете някое от тези лекарства.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.