Кафе всеки ден държи доктора далеч от мен!

Pinterest LinkedIn +

Ново проучване на испански учени показва, че консумацията на кафе в големи количества е свързана с по-нисък риск от преждевременна смърт, съобщи USA Today. То бе представено в Европейския конгрес по кардиология в Барселона, Испания.

Констатациите, направени от болницата "Навара" в Памплона, показват, че тези, които пият най-малко четири чаши кафе на ден, се радват на 64% по-нисък риск от ранен край на живота, отколкото тези, които не пийват от горчивата напитка.

Специалистите проследили здравните досиета на 20 000 пациенти и обобщили данните в тях от последните 10 години. Резултатите дори показват, че хората над 45-годишна възраст имат с 30% по-висок шанс за дълъг и здрав живот.

Д-р Адела Наваро, кардиолог и водещ автор на проучването, твърди, че четирите чаши кофеин дневно могат да бъдат основата на здравословния живот.

Това заключение е в съответствие с две допълнителни изследвания, публикувани тази година, според които кафето се свързва с по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак, инсулт, диабет и бъбречни проблеми.

Сподели.