Майсторът на оригами, Акира Йошизава, с Google Doodle

Pinterest LinkedIn +

Майсторът на оригами, Акира Йошизава, е личността, на която Google отдава почит на 14 март 2012 година с пъстър "хартиен" Doodle по повод 101 години от рождението му. 14 март е и датата, на която през 2005 година Йошизава си отива от този свят на 94-годишна възраст.

Считан за един от най-големите майстори оригамисти, Акира Йошизава започва да се занимава с древното изкуство за сгъване на хартия по определен начин, докато се получат цветя, животни и най-различни други фигури още като дете.

Според собствените му изчисления, още в края на 90-те години на миналия век, изпод ръцете му излизат над 50 000 различни модела. Диаграмите на едва няколкостотин от тях са включени в 18-те негови книги.

Акира Йошизава е смятан за пионер в съвременните оригами, въпреки че това изкуство става особено популярно още през VII в. сл. Хр.

Сред нововъведенията, направени от него, е предварителното навлажняване на хартията преди процеса на сгъване.


Първата му изложба се състои през 1955 г. в Stedelijk Museum. Неин организатор е Феликс Тикотин – холандски архитект и колекционер на предмети на изкуството. През 1998 г. Йошизава е поканен да се включи в изложба на оригами на различни артисти във френския Лувър.

Акира Йошизава предоставя безвъзмездно много от своите оригами на изложби по цял свят – той никога не продава своите хартиени модели, предпочитайки да ги подарява.

Втората му съпруга, Кийо Йошизава, изпълнява функциите на негов мениджър и учи изкуството на оригами заедно с него до смъртта му.

Сподели.