Как по-добре да защитим личната си информация в Google?

Pinterest LinkedIn +

В случай, че през последните няколко седмици не сте обърнали особено внимание на едно постоянно изскачащо съобщение във всички услуги на Google, нека накратко ви кажем за какво става въпрос.

Считано от 1 март, компанията промени условията на декларацията си за поверителност. Юридическите подробности са много и сложни, но всичко се свежда най-общо до следното: цялата ваша лична информация, която сте споделили в различните услуги на Google, след тази дата е събирана на едно място – в обща база от данни.

Според Google, това ще подобри значително качеството на обслужване. Според различни групи, защитаващи правото на анонимност и персоналната информация онлайн като Electronic Frontier Foundation например, това ще доведе до още по-сериозна загуба на и без друго малкото контрол, който потребителите имат върху обема и вида на личните данни, които Google събира за тях.

Ако не желаете това да се случи, е добре да преминете през една проста поредица от разумни стъпки за повече сигурност на вашите лични данни, пръснати между множеството Google услуги като Google Docs, Google Maps, Google+ и Gmail.

Проверете на дъската

Първата ви спирка е добре да бъде така нареченият Google Dashboard. Тази функция ще ви даде общ поглед върху цялата информация, събрана от Google относно вашия акаунт.

Отидете на www.google.com/dashboard, влезте във вашия Google акаунт (обикновено това е вашият email адрес) и ще видите списък на по-голямата част от информацията, която Google има за вас.
Разгледайте го внимателно и изтрийте всички данни, с които не бихте желали услугата да разполага.
Премахнете историята

Опцията Google Web History води стриктен регистър на всички сайтове, които сте разглеждали, като идеята е по този начин да се подпомогне Google за по-точни резултати от вашите търсения. Дори да не сърфирате, докато сте "записани" (logged in) с вашия Gmail адрес, Google продължава да генерира уеб история въз основа на така наречените "бисквитки" (browser cookies).

За да изключите тази функция, отидете на www.google.com/history, докато сте логнати във вашия Google акаунт, и премахнете цялата записана уеб история. Това на теория би следвало да забрани на Google да следи какво правите онлайн, макар че както посочват експертите на Electronic Frontier Foundation, въпреки това, търсачката ще продължи да събира определени данни за "различни вътрешни нужди".Спрете рекламите

Една от най-досадните опции в Google e функцията за така наречената "персонализирана реклама". Идеята е да получавате конкретно рекламно съдържание въз основа на вашите търсения в Google или съдържанието на съобщенията в електронната ви поща. Ако например напоследък сте търсили по ключ "Световен мобилен конгрес," това ще подскаже на Google да ви изпрати всяко съобщение за нов смартфон или таблет, появили се на пазара.

Освен досадна, тази функция е доста инвазивна, грубо нарушаваща личното пространство на потребителите. Затова, ако желаете да се отървете от нея, трябва да изключите персонализираните реклами. Отидете на www.google.com/settings/ads/preferences/. В дясната колона щракнете на Ads on Search and Gmail, намерете опцията Opt out и я изключете.Освободете вашите данни

Ако желаете да премахнете едновременно всички ваши лични данни от няколко Google услуги, отидете на www.google.com/takeout/ и влезте във вашия Google акаунт. Тази услуга ще ви позволи да свалите цялата си персонална информация от редица свързани услуги като Google Buzz, Circles, Docs, Picasa Web Albums и Gmail.

След като създадете архив с всички ваши лични данни, ще можете да ги изтриете от всяка индивидуална услуга поотделно. За съжаление, процесът е ръчен и трябва да избирате услугите една по една.Премахнете всичко

Ако цялата тази работа с ровенето в личните ви данни тотално не ви допада, можете да действате по сталинистки: има акаунт, има проблем - няма акаунт... За целта влезте във вашия Google акаунт и от "Настройки" изберете Close entire account. След това изтрийте всички услуги, асоциирани с него. Следвайте инструкциите и на финала изберете Delete Google Account.

Имайте предвид, че това не само ще премахне акаунта, но и всичко свързано с него – пощенската ви кутия в Gmail, Google+ профила ви, документите, които имате в Google Docs, и др.

Сподели.