Майк Буше представя първата си самостоятелна изложба в България на "Нощ/Пловдив" 2017

Pinterest LinkedIn +

Известният американски художник Майк Буше, който живее в Германия, ще посети България, за да представи първата си самостоятелна изложба в галерия "Sariev Contemporary", да изнесе отворена лекция в София и да реализира нова творба в публичното пространство в рамките на фестивала "Нощ/Пловдив" 2017.

В тазгодишното издание на "Нощ/Пловдив" организаторите от "Отворени изкуства" включват специална кураторска програма, подготвена от културолога Владия Михайлова. Програмата е посветена на юбилея на фондацията под мотото "Тук навсякъде". Тя ще бъде показана в бившия магазин "Детмаг Снежанка" на главната улица, който е затворен вече повече от 15 години и ще отвори врати за първи път в НОЩта на 15 септември.

Част от програмата ще бъдат и проекти от известни международни артисти като Исак Кордал, Мери Франк и френския експеримент с виртуална реалност oт Аделин Швайцер AR2.0_Alphaloop, които ще бъдат представени на различни места в града.

Галерия "Sariev Contemporary" участва в "Нощ/Пловдив" с първата самостоятелна изложба на Майк Буше в България "Private Idano" (в превод: Личното ‘знамли’), която на 15 и 16 септември от 19:00 до 01:00 часа ще представи специална селекция от нови произведения, създадени в периода 2015-2017 г. Творбите са свързани с интереса на Буше към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, към прилагането на поведенчески модели, социалния контрол, провокирането на лични желания и историята на Бароковата живопис.

Като част от юбилейната програма за първи път у нас пристига и испанският уличен артист Исак Кордал, известен с миниатюрните си фигури, с които изобразява сцени от съвременния живот. Той ще представи най-известния си проект "Циментови затъмнения" в градска среда под тепетата. Произведенията му целят да привлекат вниманието към обезценената ни връзка с природата чрез критически поглед към страничните ефекти на нашата еволюция. Скулптурите ще бъдат разположени в канализационни шахти, на покривите, върху автобусни спирки и на множество други необичайни или неочаквани места в Пловдив.

Посетителите ще могат да участват и в режисираните разходки из града, в които през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологии за виртуална реалност ще придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от френския автор Аделин Швайцер заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака. Изхождайки от постулата, че не съществува реалност, а само съвкупност от парадигми, които влияят на възприятията ни и определят връзката ни с околния свят, AR2.0_Alphaloop изследва тази проблематика, като преиначава традиционната употреба на мобилните телефони чрез интерактивен подвижен експеримент. В трите дни на Нощ/Пловдив от 16 до 01 часа групи от по пет участници ще могат да се записват за 25-минутна разходка из града.

Мащабният аудио визуален пърформанс на живо "SEED" на американската художничка и програмна дизайнерка Мери Франк ще може да бъде наблюдаван на 16 септември от 21 до 22 часа във Военния клуб в Пловдив. "SEED" е визуален пърфомънс на гранични преживавания и органични форми. Вдъхновено от архитектурата, произведението започва в затворени пространства с хаотично движение, преминава през лабиринт от пещероподобни коридори и гранични пространства, докато накрая достига разгръщане и разцъфтяване.

Цялата програма на фестивала можете да намерите на официалния сайт www.night.bg.

Програмата "Отворени изкуства" е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, с "Френския институт" в България, институт "Сервантес" в София, европейската платформа IN SITU, "Seoul Foundation for Arts and Culture", "Arts Promotion Centre Finland’s (Taike)", както и с подкрепата на Министерството на културата, Община Пловдив и Националния фонд "Култура".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.