Фестивалът "НОЩ/Пловдив" преобразява града в "общо място" за публика, съвременно изкуство и културно наследство

Pinterest LinkedIn +

Какво събира хората в един разделен свят? Как фрагментите отвеждат към нови пространства и какво ни обединява в общо място? В историческата за Пловдив 2019 година, когато градът носи титлата "Европейска столица на културата", мотото на мултижанровия фестивал "НОЩ/Пловдив" е "Общо място" – име, което ще напомни на посетителите за стари места и същевременно ще ги отведе към нови идеи и пространства.

Основната програмата на "НОЩ/Пловдив" през 2019 г., т.нар. кураторска програма, в рамките на която артисти от цял свят ще интерпретират мотото "Общо място", е концентрирана в няколко събития в Стария град и се стреми да покаже неговото по-малко познато лице. Централната изложба е в Данчовата къща и включва произведения на художници, които се занимават с представите за общност, общите блага, правата на индивида и политиките на паметта: Дор Гез, Нилбар Гюреш, Зуза Голинска, Даниела Костова, Селма Селман, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Катержина Шеда. Тези теми са продължени и в работите на Саори Хала (Синята къща), Вера Хаджийска (къща "Стамболян") и Антон Терзиев (Източна порта). Куратор на програмата на "НОЩ/Пловдив" 2019 е Владия Михайлова.

Пловдивските музеи също са подготвили богата програма във връзка със събитието. В нея ще бъдат включени множество изложби, илюстриращи различни аспекти от развитието на Пловдив, сред които изложбата "Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства" в Археологическия музей, както и мащабната изложба "Пловдив по пътя към модерния свят", подготвена от Историческия музей в града. Народната библиотека "Иван Вазов" в сътрудничество с Държавния архив ще представят фотографски спомени за Пловдив през обектива на първите фотографи.

Важен съмишленик на "НОЩ/Пловдив" е и Драматичният театър, който е основен партньор в организирането и представянето на платформата "Creative Media Lab" с куратор Петко Танчев. Продължение на платформата ще бъде и мащабна мултимедийна творба, която ще представи някои от емблематичните символи на Пловдив. Аудио-виуалният проект "Ground Control" на Петко Танчев (Пловдив) и Axel Rigaud & Crystal sound (Париж) ще провокира въображението на публиката в Античния театър, съчетавайки значение, образи и фантазия.    

През 2019 г. в общо музикално пространство ще се превърне подлезът между Капана и Стария град. Зрителите ще могат да видят и специалния проект на художника Л от Лос Анджелис – А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И, който ще превърне Римския стадион в храм за канализиране на единадесет измерения от мултивселената.

Тази година фестивалът ще зададе на посетителите най-важния въпрос: В какъв Пловдив искам да живея/или да посещавам след 20 години? Всеки, който желае, ще може да запише свое пожелание или мечта за града в Историческия музей в Пловдив и на специално указаните за това места. След събитието всички пожелания ще бъдет дарени на Историческия музей в Пловдив, превръщайки се в капсула на времето, която носи атмосферата и надеждите на града.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.