Над 70 000 посетители преоткриха Града под тепетата по време на фестивала "НОЩ/Пловдив" 2019

Pinterest LinkedIn +

Над 70 000 души посетиха 14-тото издание на фестивала "НОЩ/Пловдив", което се проведе в края на миналата седмица. Под мотото "Общо място" събитието обедини различни традиционни и алтернативни пространства в града, свързвайки артистичния дух на "Капана" с традициите на Стария град. Общността, връзката с другите, практиките, които свързват хората, свободата на избор и други значими теми бяха разгледани през погледа на съвременния артист в три необикновени септемврийски вечери. 

"Проведената "НОЩ/Пловдив" 2019 даде всички основания за още по-голям икономически ефект за града от измерения преди четири години, когато той беше между 1 млн лв и 1,4 млн лв. Фактор за това са организацията на събитието, неговото богато арт съдържание, интересът на хилядна аудитория, нейният профил и покупателната сила на жителите на Пловдив, която се увеличи с около 45% за този период", коментира Георги Стоев, председател на "Тракия Тех" и ръководител на екипа, провел изследването на икономическите ефекти от "НОЩ/Пловдив" през 2015 г.

Богатата програма преведе посетителите през ключови места за Пловдив като Римския стадион, Драматичния и Античния театър, и показа скритите кътчета на Стария град – Източната порта, Данчовата къща, къща Стамболян. Сред различните пърформанси, изложби и ателиета се открои магическият ритуал A.S.T.R.A.L.O.R.A.C.L.E.S., който превърна първата вечер в специално преживяване за неговите зрители на Римския стадион. В късните часове на нощта мащабният аудио-визуален проект "Ground Control" преобрази Античния театър със силно въздействащи на сетивата мултимедия и музика. "Фестивалът ни предложи възможността да създадем уникален аудио-визуален пърформанс на сцената на Античния театър. Благодарни сме за топлото посрещане на пловдивската публика е се надяваме да се върнем скоро за нови проекти", споделя френският експериментален музикант Axel Rigaud, който специално за събитието създаде проекта в сътрудничество с  Петко Танчев. Сред акцентите на събитието беше и изложбата "Open Art Files: Записки и бележки под линия" с куратор Вера Млечевска, която обедини в разговор над 50 български автори от три десетилетия. Изложбата може да бъде посетена в галерия "Капана" до 30 септември. 

Тази година в събитието взимат сериозно участие и корпоративни партньори, които подкрепят представянето на съвременно изкуство в града. "Нощта 2019 беше премиера за мен в Пловдив. Живата сцена на града е вдъхновяваща, а разнообразието от инициативи – завладяващо. С нашата изложба на Франц Кафер / Лазар Литаков / Мартина Вачева в SKLAD колекцията "evn" се почувства не само в добри ръце, но и част от града и неговите живи жители", допълва Хайке Майер-Рипер, куратор в колекцията "evn".

Със своята четиринадесетгодишна история НОЩ/Пловдив успя да се превърне в едно от най-мащабните културни събития в България и в най-големия фестивал за изкуство в градска среда. Грозделина Георгиева от Етнографския музей в Пловдив споделя: "Тази година имаше повече посетители от предишни години и залите не оставаха празни и за минута". Представители на другите музеи и на галериите отбелязват, че са впечатлени от интереса към събитието и от вниманието на посетителите, от тяхната запознатост и любопитство към изкуството, като отбелязват, че "НОЩ/Пловдив" е развила позитивно своята аудитория през годините. Според тях посетителите са били повече от обикновено, въпреки че през 2018 г. по изключение фестивалът не се състоя. Неговото завръщане през 2019 г. показа, че не само сме заедно и че имаме нужда от това – днес повече от всякога, но показа и как сме заедно.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.