Махалото на Фуко надвисна над Google в чест на Леон Фуко

Pinterest LinkedIn +

Френският физик Леон Фуко е знаменитата личност с принос за развитието на човешката цивилизация, честван от Google с интерактивен Doodle в деня на 194-годишнината от рождението му.

Леон Фуко (Jean Bernard Léon Foucault) е роден на 18 септември 1819 г. в Париж в семейство на издател. Записва се да учи медицина, но много скоро открива, че физичните науки го влекат много повече и започва работа в Парижката обсерватория.

Той е първият учен, заснел повърхността на Слънцето. През 1850 г. започва да измерва светлината във въздух и вода, използвайки система от въртящи се огледала, открива вихровите токове, а година по-късно доказва въртенето на Земята около нейната ос посредством уред, носещ неговото име – Махалото на Фуко. Също така той първи изработва рефлектор от стъкло.

Умира на 11 февруари 1868 г. във Франция едва 48-годишен, най-вероятно от множествена склероза. Погребан е в гробището Монмартр. Един от кратерите на Луната е кръстен на негово име.

Заглавието на прочутия роман на Умберто Еко "Махалото на Фуко" (1988) идва именно от изобретението на Леон Фуко, с което той демонстрира въртенето на Земята. Романът е структуриран в съответствие с десетте сефири, съставящи Дървото на живота в еврейската Кабала и утвърждава Умберто Еко като водещ постмодерен писател, наред с Борхес, Лъвкрафт, Пинчън и Павич.

Сподели.