Три страхотни, но често пренебрегвани опции на Google Chrome

Pinterest LinkedIn +

Ако използвате активно Chrome, вероятно сте доста добре запознати с многобройните екстри, които браузърът (собствена разработка на Google) предлага. Под неговата привидно семпла повърхност се крият десетки гъвкави функции и мощни инструменти както за сериозна работа, така и за забавление.

Но тъй като от Google се грижат Chrome постоянно да става по-добър и многолик, в огромното изобилието от възможности, които той предлага, някои наистина интересни и полезни негови опции могат да останат скрити или недооценени.

Ето ви три примера за точно такива функции:

Other devices (Други устройства)
Една от най-мощните опции за Chrome са свързани с възможността за синхронизиране на отметки, пароли и дори отворени вече табове със страници между различни устройства, върху които той е инсталиран.

Тази функция се активира от Settings - Advanced sync settings. След като я включите и имате Chrome върху вашето РС, смартфон, таблет, можете да използвате вашия настолен браузър, за да получите достъп до вече отворени страници на други устройства.

Това е лесна за пренебрегване опция, която обаче е адски удобна и полезна. Да речем, каните се да готвите. Първо сядате пред настолния си компютър и преравяте мрежата за подходящи рецепти, понеже с мишка и клавиатура в ръка на голям екран това е по-лесно.

След като откриете каквото ви нужно, с помощта на опцията за синхронизация можете бързо да отворите избраната от вас страница на смартфона или таблета си, които да отнесете в кухнята (вместо настолното си РС) и да започнете да готвите.

Recently closed (Наскоро затворени)
Вероятно знаете, че в Chrome, ако по невнимание затворите даден таб, можете веднага да го отворите отново с клавишната комбинация от Ctrl-Shift-T. Какво обаче се случва, ако искате да отворите страница, която сте затворили по-отдавна или такава, която по поредност не е била последната затворена?

Това, което ви трябва в този случай, е списъкът със затворени табове. Той се извиква от иконата в долния десен ъгъл, разположена непосредствено до бутона Other Devices. Списъкът включва последните 10 затворени прозореца и там лесно ще намерите този, който ви трябва. 

Web Store (Уеб магазин)
Тази опция ще е полезна по-скоро за Chrome новаците, а не за ветераните в използването на браузъра, тъй като на тях им е добре известно, че Google предлага внушително количество добавки и приложения, предназначени за него, посредством Chrome Web Store.

А иконата за бърз достъп до въпросния уеб магазин е буквално на един клик разстояние – непосредствено до списъка с наскоро затворени страници в долния десен ъгъл на основния прозорец.

Сподели.