Смерть шпионам! Забранете на Android устройството си да издава тайните ви на Google!

Pinterest LinkedIn +

До неотдавна опасенията, че международни мегакорпорации като Google или Microsoft могат да злоупотребят с личните данни, които потребителите им предоставят, звучеше като проява на силна параноя. След раздухване на Аферата Сноудън обаче подобни предупреждения звучат съвсем реалистично, дори тревожно.

Една от последните подобни препоръки касае така наречената опция за архивиране и възстановяване, която е стандартна част от всяка Android инсталация.

На теория това е страхотна опция, която, разбира се, е активирана по подразбиране. Тя позволява смяна на устройството при срив на операционната система, а в случай че го изгубите или ви го откраднат, да възстановите бързо и лесно всички ваши потребителски настройки, в това число и съхранените пароли за всяка запаметена wi fi мрежа.

Въпросните данни се пазят (предполага се анонимно) върху отдалечен сървър и се възстановяват при поискване от потребителя. Освен това на теория Google не би трябвало да има достъп до тях. Както стана ясно от разкритията на Едуард Сноудън обаче, в действителност нещата не стоят точно по този начин.

Тъй като Google e американска компания, при заявка от определени правителствени служби тя е длъжна да им предостави данни на свои потребители, без при това да може да ги предупреди.

При над 750 милиона активни Android устройства в света към момента сами разбирате за каква огромна база от данни става въпрос.

Ако не горите от желание и вашата персонална информация да стане част от нея, добре е да вземете необходимите мерки. Всъщност в конкректния случай мярката е една и много лесна.

Просто влезте в менюто с настройки на Android таблета/телефона си, изберете Back up and reset (Архивиране и възстановяване) и махнете отметката от опцията Back up my data (Архивирай моите данни).

Това би трябвало да ви предпази от описания по-горе сценарий, тъй като според Google това не само забранява на устройството да изпраща данни за архивиране към техните сървъри, но и изтрива всички съхранени вече пароли и настройки.

Като допълнителна предпазна мярка можете след това да смените паролите на wi fi мрежата (мрежите), които използвате.

Разбира се, подобна операция носи и някои неудобства. Ако телефонът/таблетът ви се повреди, изгубите го или ви бъде откраднат, ще трябва да възстановявате всички ваши настройки и пароли ръчно.

Сподели.