Магията на киното през погледа на Фатих Акин и библиотека "Амаркорд"

Pinterest LinkedIn +

Библиотека "Амаркорд" е поредица, спечелила сърцата на киноманите и събрала на едно място най-интересните и ярки личности, свързани с големия екран. Актьори, режисьори и сценаристи - артистите, които поредицата представя, разказват за собствения си път в киното. Най-новото заглавие от поредицата, "В клинч" на режисьора Фатих Акин, също не прави изключение от това правило.

Дори да не сте фенове на фестивалното кино, дори да не сте фенове на европейското кино, със сигурност сте чували името Фатих Акин. Германският режисьор от турски произход успя да насочи вниманието на целия свят към филмите си. И независимо дали ги харесвате, или не, историята на тяхното създаване няма как да не предизвика любопитството ви.

Очарованието на историите, които предхождат или съпътстват създаването на един филм, могат да ви накарат да го възприемете по съвсем различен начин. Да поискате да го видите отново и най-вече да разберете не само как започва кариерата на нашумелия режисьор, но и защо го вълнуват историите, които разказва във филмите си.

Носител на множество престижни отличия, сред които награда за най-добър сценарий за филма "На прага на Рая" на фестивала в Кан и "Златна мечка" за лентата му "Срещу стената", Фатих Акин вече безспорно и напълно заслужено има своето място в света на киното.

Акин е роден през 1973 година в Хамбург в семейство на турски емигранти и макар да е известен най-вече с режисьорската си работа, кариерата му всъщност започва като сценарист. Още в гимназията той мечтае да се занимава с кино и дори пише първи вариант на онова, което години по-късно ще се превърне в сценария на първия му пълнометражен филм "Кратко и безболезнено".

Написан на ръка в часовете по религия, а след това набран на компютър срещу 50 марки, този ученически сценарий малко прилича на филма, който може би сте гледали и става причина авторът му да повтаря класа. Историята, вдъхновила "Кратко и безболезнено", е само една от изненадите, които Акин поднася във "В клинч".

Ярък и темпераментен, точно като героите във филмите си, режисьорът на "Музиката на Истанбул" разказва и за филмите, които са го вдъхновили. Един от тях е "Жестоки улици" на Скорсезе, на когото Акин се възхищава още като студент. Години по-късно Скорсезе казва за младия режисьор, че излъчва същата прекрасна енергия, която притежават и персонажите във филмите му.

На границата между две култури, физически и духовно непрекъснато пътуващ между Босфора и река Елба, Фатих Акин е превърнал киното не само в своя професия, но и в свое призвание. При това постигайки всичко съвсем сам, с малко късмет и много упорит труд.

"В клинч" е неговият вдъхновяващ и изключително увлекателен разказ за магията на киното и етапите в процеса на създаване на един филм - от борбата с чиновници и продуценти до тази със своенравните актьори. Най-лесният начин да се сдобиете с историята на Фатих Акин е ТУК

Сподели.