Луис Басат идва в България за изложба в Националната галерия

Pinterest LinkedIn +

Една от най-ярките креативни личности на нашето време Луис Басат пристига в България за oткриването на изложбата "Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания". Част от произведенията от колекцията ще бъдат представени в Националната художествена галерия от 1 март до 9 април 2018 г.

За създаването на една от най-значимите колекции за съвременно изкуство известният рекламист ще разкаже в лекцията си "Животът на един колекционер" на 28 февруари от 18 часа в изложбената зала на "Roca" − "Експо Баня София". Събитията са основният принос на Испания към културната програма за председателството на България на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 84 творби на световноизвестни автори, ключови фигури за изкуството на XX век, като Пикасо, Миро, Барсело, Тапиес, Карел Апел, Александър Калдер, Анди Уорхоу и Кристо. Те ще бъдат представени лично от колекционера и от посланика на Кралство Испания в България Франсиско Хавиер Перес-Грифо и де Видес в официално откриване на 1 март от 18 часа.

"Колекция Басат" е един от най-представителните фондове с ключови произведения от историята на изкуството на XX век, събирани в продължение на 40 години от Луис Басат и съпругата му Кармен Ореляна. От 1973 насам колекцията постоянно нараства с творби от международно признати артисти. Фондът разполага с над три хиляди образеца на живописта, скулптурата и графиката, които предлагат глобален поглед и върху каталунското и испанското изкуство от периода  след Гражданската война до наши дни. От 2009 г. седалището на колекцията е в Матарó, малко селище до Барселона, със споразумение между дружеството "Музей за съвременно изкуство в Матаро" и "Колекция Басат". Намира се в сградата "Нау Гауди", първият архитектурен проект на Антонио Гауди от 1883 г.

Това е четвъртото посещение на колекционера в България. В края на 2016г.  той пристигна с 33 творби от личната си колекция на изложба в Националната галерия "Квадрат 500". Тогава той представи и последната си книга "Креативността" на отворена лекция в Аулта на Софийския университет.

Луис Басат е един от най-известните испански рекламисти и колекционери. Семейството му е със сефарадско-еврейски корени и произхожда от Шумен. През 1912 се мести в Истанбул, минава през остров Корфу и се установява в Барселона. На 24-годишна възраст прочита "Изповедите на един рекламист" на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. На 25 години създава своята първа рекламна агенция. През 1975 основава рекламната агенция "Bassat & Asociados", днешната "Bassat Ogilvy", част от "Ogilvy & Mather Group". Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., носител е на над 400 награди в областта на рекламата. През 2004 името му фигурира в списъка на "Най-влиятелните мъже в рекламата". 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.