„Под езика 2018“ – нова мащабна изложба на художника Дамян Дамянов на Моста на влюбените

Pinterest LinkedIn +

След като стартира през 2016 г. във Фейсбук и излезе отвъд реалиите на онлайн пространството с изложба в НДК и лимитирано книжно издание през 2017 г., сега типографският проект "Под език" на популярния български художник Дамян Дамянов се пренася на Моста на влюбените. В периода 19 март – 1 април столичани и гостите на града ще имат възможност да разгледат на легендарния софийски мост край НДК новата изложба на Дамянов "Под езика 2018", която включва 60 пана, повече от 40 нови идеограми (15 от които на европейски езици) и определения от представители на културния елит у нас.

Посветеният на кирилската азбука графичен експеримент се разраства и развива постоянно. Досега "Под езика" включваше 60 кирилски букви, 60 идеограми и 60 определения от 60 представители на културния каймак в България – писатели, художници, журналисти и др. През 2018 г. към тях се добавят още по 30, като някои от буквите и думите, които съставят идеограмите, са на чужди езици – английски, френски, италиански, немски, гръцки.

Немалка част от подбраните в проекта думи са и чуждици – думи-номади, които са пресекли границите на ежедневния ни речник сравнително скоро. Те обогатяват езика, напомнят ни, че той е жив, дишащ организъм.

Типографският проект "Под езика" свързва нишките на два типа комуникация – писмено-абстрактната и изобразително-конкретната. Целта на автора е да покаже приблизителна картина на съвременното ни общество. Прецизно подбраните думи и графичните превръщания на буквите в изображения издават времето, в което живеем – поставени във все по-смаляващ се свят, в който се опитваме да разберем собствения си, непрестанно и неминуемо разширяващ се светоглед.

По покана на Европейската комисия на 12 и 13 март тази година Дамянов ще изнесе в Брюксел и Люксембург лекция със заглавие "Alphabetic Disorder – кирилицата и "Под езика" в контекста на европейската писменост".

Сподели.