Изложбата "Пътуване на стихиите" ще бъде открита в галерия "Червената точка"

Pinterest LinkedIn +

Изложбата "Пътуване на стихиите" ще бъде открита днес в галерия "Червената точка". Тя разглежда темата за съвместимостта на елементите, тяхното проявление около нас, природните закони, инстинктите и желанията, породени от тяхното взаимодействие. Представя различни интерпретации по темата чрез езика на изкуството и през погледа на няколко българки – творци и художнички с активни, но с различни житейски позиции.

Подборът им е извън всякакво съпоставяне, защото освен за позиции и роли, става дума за изразяване и на емоции, чувства, за пътешествия и обикновени истории, които стават необикновени, когато са разказани през погледа на изкуството. Творбите на участничките са едно пътуване от диви, мрачни и пусти места, през девствени красиви и зелени територии, неопорочени от човека, до такива, които съществуват само във въображението.

Петте стихии – Етер /пространство/, Въздух, Вода, Огън и Земя – си взаимодействат в творбите и кореспондират с инстинктите и желанията, но не ги виждаме в техния чист вид.

Изложбата представя 6 авторки – Лариса Илиева (смесена техника), Невена Дернева (епоксидна смола), Деница Тодорова (стъкло), Райна Стоимирова (акрил върху платно), Пенка Минчева (графика с печат), Деница Дакова (дърво/скулптура). Всяка една от тях разработва свои художествени техники, които сами по себе си са любопитни и впечатляващи.

Пенка Минчева представя авторска графична техника на работа с печат, като на принципа на модула използва елементи, изграждащи едно цяло. В техниката присъства графичното усещане за форма и емоционалност, което прави творбите изразителни и чувствени.

Лариса и Райна са нежни и експресивни в своите живописни платна, пресъздаващи феерия от цветове, светлина и свобода, пътувания през приказни цветни места. Лариса е мистика, Райна е енергия.

Невена експериментира със сложната техника на епоксидната смола, заинтригувана от съпоставката на стихиите и контакта между повърхностите – гладкостта на смолата и грапавината на хартията на прах.

Деница Тодорова пък представя серия медальони от цветно лято стъкло, в които илюстрира фантастични стъклени пейзажи, съчетавайки детайли от мистиката на природата, бита и елементи от дамския тоалет.

Деница Дакова представя своите експерименти с дървото.

Можете да видите изложбата до 30 март включително.

Сподели.